Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Motie voor aanpak criminaliteit in Suriname afgewezen

Geplaatst

op

De motie die was ingediend voor het aanpakken van de criminaliteit in Suriname is afgewezen met 27 tegen stemmen en 12 voor. Tijdens de algemene politieke beschouwingen was de hoge criminaliteit in Suriname een belangrijk onderwerp.

Het assembleelid Marinus Bee had de motie namens vijftien leden van de oppositie ingediend waarin om 10 miljoen SRD werd gevraagd om de criminaliteit een halt toe te roepen. Dit was volgens hem nodig omdat in de begroting voor 2017 maar SRD 1,5 miljoen wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Er waren meer tegenstanders dan voorstanders van de motie en dus heeft deze het niet gehaald. President Bouterse liet weten dat hij de bezorgdheid begrijpt. De regering is momenteel bezig met een integraal plan dat vandaag uitgewerkt zal worden. In samenspraak met de minister van financiën zal dan gekeken worden hoeveel geld er wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Volgens Bouterse zal de criminaliteit op een integrale manier moeten worden aangepakt. Dit in samenwerking met het korps politie, het nationaal leger en andere veiligheidsdiensten. Hierbij zal er speciale aandacht worden geschonken aan ‘Intelligence gathering’ en het in operatie brengen van het concept van Burgerveiligheid. Hierbij zullen de gemeenschap, particuliere bewakingsbedrijven en buurtorganisaties een rol spelen.

Volgens Krishna Mathoera van de VHP is er echt geld nodig om het huidige criminaliteitsprobleem grondig aan te pakken. Zij gaf aan dat veel middelen ontbreken bij politie waardoor er niet genoeg gedaan kan worden. Naomi Samidin van de NDP vond de motie stemmingmakerij. Volgens haar waren de mensen die nu aangeven dat er te weinig geld is in de regering. En die hebben te weinig gedaan om dit probleem te voorkomen. Daarnaast wordt er in de motie opgemerkt dat burgers het recht in eigen handen zullen nemen. Dit zou oproepen tot anarchie en chaos, wat voor meerderen ook een reden was om tegen te stemmen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |