Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Motie voor aanpak criminaliteit in Suriname afgewezen

Geplaatst

op

door

De motie die was ingediend voor het aanpakken van de criminaliteit in Suriname is afgewezen met 27 tegen stemmen en 12 voor. Tijdens de algemene politieke beschouwingen was de hoge criminaliteit in Suriname een belangrijk onderwerp.

Het assembleelid Marinus Bee had de motie namens vijftien leden van de oppositie ingediend waarin om 10 miljoen SRD werd gevraagd om de criminaliteit een halt toe te roepen. Dit was volgens hem nodig omdat in de begroting voor 2017 maar SRD 1,5 miljoen wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Er waren meer tegenstanders dan voorstanders van de motie en dus heeft deze het niet gehaald. President Bouterse liet weten dat hij de bezorgdheid begrijpt. De regering is momenteel bezig met een integraal plan dat vandaag uitgewerkt zal worden. In samenspraak met de minister van financiën zal dan gekeken worden hoeveel geld er wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Volgens Bouterse zal de criminaliteit op een integrale manier moeten worden aangepakt. Dit in samenwerking met het korps politie, het nationaal leger en andere veiligheidsdiensten. Hierbij zal er speciale aandacht worden geschonken aan ‘Intelligence gathering’ en het in operatie brengen van het concept van Burgerveiligheid. Hierbij zullen de gemeenschap, particuliere bewakingsbedrijven en buurtorganisaties een rol spelen.

Volgens Krishna Mathoera van de VHP is er echt geld nodig om het huidige criminaliteitsprobleem grondig aan te pakken. Zij gaf aan dat veel middelen ontbreken bij politie waardoor er niet genoeg gedaan kan worden. Naomi Samidin van de NDP vond de motie stemmingmakerij. Volgens haar waren de mensen die nu aangeven dat er te weinig geld is in de regering. En die hebben te weinig gedaan om dit probleem te voorkomen. Daarnaast wordt er in de motie opgemerkt dat burgers het recht in eigen handen zullen nemen. Dit zou oproepen tot anarchie en chaos, wat voor meerderen ook een reden was om tegen te stemmen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Man vernielt pinautomaat

Geplaatst

op

door

Er kunnen verschillende redenen zijn warom een pinpas bij het pinnen door de machine ingeslikt kan worden. Het beste wat men na zo een geval kan doen is zich wenden naar de aangesloten bankinstelling. Echter zijn er toch mensen die zich door emoties laten gaan.

De 59-jarige Aron, C. is door de politie van Nieuw-Nickerie op zaterdag 16 juni in verzekering gesteld voor vernieling.

Aron stopte zijn pinpas in een geldautomaat om een som geld te lichten. Bij die gelegenheid was hij lichtelijk aangeschoten en heeft hij zeer waarschijnlijk verkeerde pincodes ingetoetst met het gevolg dat uiteindelijk noch zijn pinpas noch geld uit de machine tevoorschijn kwamen.

Aron werd toen zo boos dat hij de machine begon te bewerken met een verstelbaar sleutel. Er is aangifte van vernieling tegen Aron gedaan en na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij door de politie in verzekering gesteld.

Lees verder

Suriname

Kwestie kapotte Canawaima Ferry geniet aandacht OW&TC

Geplaatst

op

door

Het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie doet er alles aan om het schip dat voor de veerverbinding tussen Suriname en Guyana zorgt gauw te laten repareren. Uit technisch onderzoek is gebleken dat beide motoren van het schip defect zijn. Volgens de bewindsman Vijay Chotkan geniet het de volle aandacht van zijn department. Ook president Bouterse is hierover op de hoogte gesteld.

Er is in de laatste week van mei een melding gedaan dat het schip uit de operatie is gehaald. Als gevolgd daarvan heeft de minister gelijk gesprekken gevoerd met de Canawaima services en company om de ferry operationeel te houden.  “ We moeten snel in actie gaan omdat het de passagiers goed uitkomt en omdat beide landen aan verdienen. We moeten ook rekening houden met het verdrag waarbij beide landen in moeten komen(50% om 50%)  voor de onderhoud en reparatie van het schip.” Gelet op de ernst van de situatie is er een schrijven gestuurd naar de OW&TC minister zijn collega in Guyana. Hij is middels een schrijven in kennis gebracht en werd ook uitgenodigd voor een gesprek welke te Nickerie zou moeten plaats vinden. Echter heeft het gesprek als gevolgd  van miscommunicatie geen voortgang gehad.

Ondanks dit heeft de minister het niet bij de pakken laten liggen en werd er een openbare aanbesteding gehouden. Het bedirjf Migos heeft de laagste inschrijving gedaan en het ligt in de bedoeling dat het schip binnen twee weken weer ingezet kan worden voor het waterverkeeronderhoud Suriname en Guyana.

Lees verder

Meest gelezen

X