Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Motie voor aanpak criminaliteit in Suriname afgewezen

Geplaatst

op

De motie die was ingediend voor het aanpakken van de criminaliteit in Suriname is afgewezen met 27 tegen stemmen en 12 voor. Tijdens de algemene politieke beschouwingen was de hoge criminaliteit in Suriname een belangrijk onderwerp.

Het assembleelid Marinus Bee had de motie namens vijftien leden van de oppositie ingediend waarin om 10 miljoen SRD werd gevraagd om de criminaliteit een halt toe te roepen. Dit was volgens hem nodig omdat in de begroting voor 2017 maar SRD 1,5 miljoen wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Er waren meer tegenstanders dan voorstanders van de motie en dus heeft deze het niet gehaald. President Bouterse liet weten dat hij de bezorgdheid begrijpt. De regering is momenteel bezig met een integraal plan dat vandaag uitgewerkt zal worden. In samenspraak met de minister van financiën zal dan gekeken worden hoeveel geld er wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Volgens Bouterse zal de criminaliteit op een integrale manier moeten worden aangepakt. Dit in samenwerking met het korps politie, het nationaal leger en andere veiligheidsdiensten. Hierbij zal er speciale aandacht worden geschonken aan ‘Intelligence gathering’ en het in operatie brengen van het concept van Burgerveiligheid. Hierbij zullen de gemeenschap, particuliere bewakingsbedrijven en buurtorganisaties een rol spelen.

Volgens Krishna Mathoera van de VHP is er echt geld nodig om het huidige criminaliteitsprobleem grondig aan te pakken. Zij gaf aan dat veel middelen ontbreken bij politie waardoor er niet genoeg gedaan kan worden. Naomi Samidin van de NDP vond de motie stemmingmakerij. Volgens haar waren de mensen die nu aangeven dat er te weinig geld is in de regering. En die hebben te weinig gedaan om dit probleem te voorkomen. Daarnaast wordt er in de motie opgemerkt dat burgers het recht in eigen handen zullen nemen. Dit zou oproepen tot anarchie en chaos, wat voor meerderen ook een reden was om tegen te stemmen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s positief over Suriname

Geplaatst

op

By

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s is iets positiever geworden over Suriname. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating naar stabiel van negatief. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de prognose ‘negative’ van de kredietfirma.

De B2-rating krijgt ook steun van onder meer de omvangrijke mijnbouwbronnen en een gunstigere investeringsomgeving. Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

Lees verder

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen