dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Mooie openingsceremonie herdenking 170 jaar Chineze immigratie

lees ook ...

Zware gewapende beroving in Villa Brazil

In het binnenland, in de omgeving van Villa Brazil, zijn zware berovingen gepleegd. De rovers die zwaargewapend waren hebben een hoeveelheid aan ruw goud buitgemaakt. Goudzoekers in het gebied zijn...

In het Event Centre van het Assuria High Rise gebouw vond op 10 oktober jongstleden de openingsceremonie plaats van de herdenking van 170 jaar Chinese vestiging in Suriname, waarbij de leuze ‘Eenheid is Kracht’ van de Nationale Commissie Jubileumjaren, (NCJ-2023) goed tot uiting kwam, vanwege de Inheemse, Marron, Javaanse en Hindoestaanse dans, die naast het Chinees culturele gedeelte, ook aan bod kwamen.

President Chandrikapersad Santokhi benadrukte bij deze gelegenheid de betrokkenheid van de Chinese gemeenschap in Suriname. Volgens het staatshoofd bieden de Chinezen een zeer belangrijke bijdrage aan natie versterking. Tijdens de ceremonie is veelal het belang van eenheid onder de verschillende etnische groepen in Suriname nar voren gebracht.

De avond werd geopend met een uiteenzetting door NCJ-voorzitter Jack Uden over de geschiedenis van de komst van Chinezen naar Suriname. Vanaf de eerste groep uit Java, naar de volgende groepen uit China.

Daarnaast sprak de chargé d’affaires van de Volksrepubliek China, Jia Jinyi,  over Suriname als een voorbeeldland. “Suriname is een multi-etnisch en multiculturele samenleving. Dit is een voorbeeld van hoe het moet zijn.” Verder sprak hij van een toename in een politiek wederzijds vertrouwen tussen China en Suriname. Er is intussen een intentieverklaring getekend voor het oprichten van een vriendschapsband tussen de Chinese stad Wenzhou en Paramaribo. “Deze overeenkomst draagt bij aan de China-Suriname vriendschapssteden relatie en het delen van ontwikkelingskansen”, stelt de Chinese zaakgelastigde.

President Santokhi benadrukte in zijn toespraak dat de Chinese gemeenschap in Suriname bijdraagt aan het onderhoud van de samenwerkingsrelatie tussen Suriname en China. “In vele andere landen zijn er diplomatieke missies die alleen de samenwerkingsrelaties onderhouden, maar we verkeren in een gelukkige omstandigheid dat ook een grote Surinaamse Chinese gemeenschap bijdraagt aan het onderhouden van de relaties tussen Suriname en China. Onze kracht als natie ligt in onze eenheid en diversiteit, zoals we dat zeggen, eenheid in verscheidenheid”, aldus het staatshoofd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMooie openingsceremonie herdenking 170 jaar Chineze immigratie