dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
0
(0)

Mogelijk unieke vis ontdekt in Suriname

lees ook ...

Simons: There isn’t a difficult dialing method

The National Democratic Party (NDP) opposes a convoluted electoral system reform. This was raised during a question from the crowd at the management meeting on Saturday night in Ocer. The NDP, accordi...

De vissoort  Comb Goby komt niet voor in zuidelijk Amerika. Onze buurlanden kennen deze vis niet in hun wateren. Visbioloog Kenneth Wan Tong You heeft  op vrijdag  een bijzondere  vis gevonden met alle kenmerken hiervan. De ‘ontdekker’ houdt wel een slag om de arm: “we weten nog niet of het echt om die specifieke vis gaat, maar ze heeft er alle kenmerken van.”

Er zijn weinig specialisten, die dit kunnen bevestigen. Professor Jan Mol van de Anton de Kom Universiteit kon de vondst ook niet plaatsen. Er is daarom DNA- materiaal opgestuurd naar een collega in  Zwitserland.

Een mogelijkheid is ook dat de vis via vrachtschepen uit Azië beland is in Suriname. Soms verspreiden vissen zich op die manier over wateren. Het kan ook een soort zijn die over de hele wereld voorkomt. Deze vis heeft heel kleine ogen. Het is bijna blind, en leeft in de modder in brakwater op tien meter diepte.

Tomas Willems, zeebioloog van Landbouw Veeteelt en Visserij, zegt dat het directoraat niet zo vaak een nieuwe vis ontdekt, omdat zij meer bezig zijn met de visserij op zee en de monding van de rivieren. “Daar wordt bijna nooit een nieuwe soort ontdekt. Zeevissen zijn eenmaal weinig verspreid en beter bekend.” zegt hij. In het binnenland komt dat volgens hem regelmatig voor dat een team van de universiteit  nieuwe vissen ontdekt. Volgens hem kan het ook een vis zijn, die al langer onopgemerkt leeft in Suriname.  “Want deze soort vissen leidt een verborgen leven, veelal in de modder.”. Het zou ook thuis kunnen horen in het ecosysteem. Ook is niet te achterhalen als het via  aquaria handel of scheepvaart is meegelift.

“Als het een exotische soort is, bestaat de kans dat het er één is die door sterke vermenigvuldiging schade aan het ecosysteem zou toebrengen, maar dat gebeurt niet bij alle exoten(dieren van inheemse herkomst). Er zijn er ook die zich niet massaal voorplanten en overleven.” Daarom moet eerst meer onderzoek gedaan worden om te weten om welke soort het gaat.” zegt Willems.

Wan Tong You maakt ook deel uit van de Aquatische Vereniging Suriname in oprichting. Hij wil eerst zekerheid over zaken, voordat hij het dier tentoonstelt  als deel van  zijn onderwaterleven project in de Paramaribo Zoo. Binnenkort gaat deze afdeling van de Zoo open. “Ik moet het diertje eerst goed observeren en kijken of hij wel goed eet en hoe hij zich gedraagt. Ik zie dat hij zich wil begraven in het zand.” De bioloog verzorgt de vis thuis. Eerder heeft deze visbioloog meerdere unieke vissoorten geïntroduceerd, waaronder de Blenny 2011.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMogelijk unieke vis ontdekt in Suriname