“Waarmee moeten we koken, kleren wassen, moeten we met modder baden?” Zo verwoordt basja Eva van Erowarte de klacht van wanhopige moeders in verband met de waterproblematiek in verschillende inheemse dorpen. De dorpen zoals Alfonsdorp, Marijkedorp, Erowarte en Pierrekondre hebben al geruime tijd te maken met een ernstig drinkwaterprobleem zoals een lage waterdruk en soms komt er helemaal geen water uit de kraan.
Om het waterprobleem in de Inheemse dorpen van Beneden-Marowijne op te lossen, zullen deze dorpen en de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) samenwerken om nieuwe waterbronnen aan te boren in Erowarte. De gemeenschap moet hiervoor toestemming geven. Dat moet geschieden volgens het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) dat een internationaal erkend recht is van Inheemse volken, en ook is vervat in het Kaliña & Lokono vonnis tegen de Staat Suriname.
Bij het geven van toestemming, moet alle informatie van tevoren bekend zijn en niet dat achteraf de mensen tot nare ontdekkingen komen, om daarna te zeggen dat er liever geen toestemming was gegeven. Ook is het belangrijk dat een overeenkomst wordt getekend tussen SWM en de dorpen, die verenigd zijn in de Organisatie van Kaliña en Lokono in Beneden-Marowijne (KLIM), waarin de nodige afspraken of voorwaarden zijn opgenomen.
Dat hebben dorpshoofden van Marowijne besproken tijdens een onlangs gehouden vergadering in Erowarte met vertegenwoordigers van SWM, EBS en het districtscommissariaat van Marowijne-Noordoost.
Situatie ernstig
Louis Biswane, basja van Pierrekondre, zei dat dit dorp de grootste problemen heeft met water. “Het komt over als discriminatie door SWM. Als je naar Albina gaat zie je een carwash met volop water.” Opvallend is, dat nadat nieuwe pijpen in het dorp zijn geïnstalleerd, Pierrekondre maar hooguit enkele weken water uit de kraan heeft gekregen en daarna nooit meer 1×24 uur water.
“We moeten loeren op het water wanneer het uit de kraan komt. Achter het vliegveld is er helemaal geen water en het lijkt erop dat we op een voorhistorische plantage wonen. Als er water komt, moeten we het sparen om drinkwater te hebben.” Hij wees erop dat de waterbronnen van Erowarte niet gebruikt moeten worden voor de watervoorziening van Albina, maar voor de dorpen. Nu de droge tijd aanhoudt, is de situatie heel ernstig geworden.
“We vragen naar de oplossing van het waterprobleem in de Inheemse dorpen van Marowijne. De maat is vol en Inheemsen gaan in actie komen”, zei Margriet Biswane, dorpshoofd van Alfonsdorp. Zij vindt dat president Chandrikapersad Santokhi op de hoogte moet worden gebracht van het probleem om het leed van de mensen aan te voelen. “Goed drinkwater is een mensenrecht en één van SDG-doelen. We moeten de kwestie ernstig aanpakken”, benadrukt Biswane.