dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Moengotapoe krijgt eerste middelbare school

lees ook ...

Leidster van tehuis opgesloten voor mishandeling kinderen

In een Kindertehuis werden twee kinderen mishandeld. Een kind heeft er tweedegraads brandwonden aan overgehouden van een heet strijkijzer. Een ander was zwaar mishandeld. Beide kinderen hadden medisch...

Een heuglijk moment voor het district Marowijne: op Moengotapoe hebben president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk de eerste steen gelegd voor de bouw van de Schoolcampus Moengotapoe. Het gaat in eerste instantie om zes lokalen en het streven is reeds in oktober met onderwijs te starten. De schoolcampus zal er zijn voor secundair en technisch onderwijs.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur spreekt van een fantastische stap in de ontwikkeling van alle kinderen uit het gebied die naar de middelbare school willen. Het geeft haar een prettig gevoel dat de leerlingen straks niet meer van Albina naar Tamanredjo hoeven om onderwijs te genieten.

Dit project bestaat uit twee delen. Het ene deel betreft een donatie waarvoor vicepresident Brunswijk zich persoonlijk heeft ingezet. Voor het andere deel, dat uiteindelijk tot afronding van het scholencomplex moet leiden wordt er onderhandeld met de Islamic Development Bank (IsDB).

“Het wordt een groot complex waar we verschillende middelbare scholen zullen onderbrengen”, zei Levens. Ze spreekt van beroepsonderwijs, een pedagogische opleiding, vwo, havo en mogelijk ook AMTO. Voor wat het laatste betreft, wordt nog nagegaan of dit op Moengotapoe of Moengo komt.

Vicepresident Brunswijk is ingenomen met het moment. Het is er een waar, volgens hem jaren op is gewacht in zijn geboortedistrict. Het stemt hem nog meer goed dat dit tijdens zijn periode als vicepresident gebeurt. “Ik ben blij voor de totale gemeenschap van Marowijne.” Hij kijkt net als minister Levens uit naar de opening van de school in oktober.

Zowel de vicepresident als president Santokhi benadrukte dat voor de start van het middelbaar onderwijs in Marowijne alles in place gebracht moet worden, te weten: schoolvervoer, het docentenkorps, voorbereiden van de leerlingen, het curriculum en ICT.

Volgens het staatshoofd wordt met de bouw een belofte gedaan tijdens de verkiezingscampagne ingelost. Hij zegt dat ondanks de crisis projecten die moeilijk zijn om uit te voeren, uitgevoerd zullen worden. Indien het budget van de regering niet toereikend is, dan zal dat met donaties of steun van de private sector gebeuren.

De eerste steen voor de bouw is volgens de president tevens de hoeksteen voor ontwikkeling van het land én de bouwsteen die wordt aandragen voor de ontwikkeling van het district Marowijne. Hij gaf aan dat er extra geïnvesteerd zal worden in gebieden en groepen die een achterstand hebben.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMoengotapoe krijgt eerste middelbare school