maandag 3 oktober 2022
29.4 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
0
(0)

Moedersterftecijfer zorgelijk door Covid-19

lees ook ...

Wereld hartdag

Vandaag, 29 september is het Wereld hart dag(World Heart Day). Wereldhartdag of de 'Internationale Dag van het Hart' wordt sinds het jaar 2000 door de World Heart Federation op 29 september georganise...

Vóór de Covid-pandemie had Suriname al een hoog moedersterftecijfer van gemiddeld dertien op jaarbasis. Dit aantal is echter toegenomen door de Covid-pandemie. De zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar in deze periode. Er zijn voor dit jaar al dertig vrouwen overleden, waarvan negentien besmet waren met het coronavirus.

Volgens de arts Lachmi Kodan, lid van de stuurgroep Maternale en Neonatale Zorg (moeder- en kindzorg), waren geen van de overleden zwangere vrouwen ingeënt tegen het coronavirus. Kodan spreekt van een zorgelijke situatie, want de kans dat de besmette vrouwen op de intensive care belanden is driemaal hoger. Bovendien is de kans dat zij sterven twee maal hoger. Ook kan de placenta geïnfecteerd raken met nare gevolgen voor het ongeboren kind.

“De meeste gevallen van overlijden hebben te maken met Covid,” zegt de arts.
“Zij liggen op de IC of hebben long Covid waar op een gegeven moment de zwangerschap beëindigd moest worden, de baby eerder eruit gehaald moest worden, als die niet al overleden was.”

In sommige gevallen is men pas later erachter gekomen dat een overleden persoon ook Covid-positief was, terwijl de persoon met ernstige problemen was opgenomen. “Moedersterfte is niet alleen een medisch-, maar ook een sociaal probleem,” merkt Kodan op.

Wat ook vaak gebeurt, is dat de zwangere vrouwen zich laat aanmelden en soms in een hele slechte toestand verkeren. Sommige lijden bijvoorbeeld aan suikerziekte of hoge bloeddruk. Volgens Kodan biedt het vaccin voor zwangere vrouwen de beste bescherming.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMoedersterftecijfer zorgelijk door Covid-19