woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
5
(1)

Misschien herintroductie Frans op school

lees ook ...

Rust teruggekeerd binnen Esther Stichting

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft onlangs een bezoek gebracht aan de Esther Stichting. Dit bezoek was naar aanleiding van berichten van onrust bij bewoners...

De Franse taal krijgt misschien een nieuwe kans in ons onderwijs. Een delegatie onder leiding van de vertegenwoordiger van de Franse ambassade, Jean-Pierre Avannier, bracht op 12 november jongstleden een bezoek aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) om dit te bespreken. 

De Fransen kijken uit naar een samenwerking waarbij leerkrachten uit Suriname op scholen aan de Franse kant de Nederlandse taal kunnen aanleren aan leerkrachten. Vanuit de Franse zijde zullen Surinamers ook de Franse taal kunnen aanleren. Vele kinderen uit Albina bezoeken de Franse scholen in Saint Laurent. Om de taalbarrière te verkleinen is het aanleren van de taal belangrijk.

Jaren geleden was Frans één van de talen die op scholen werd verzorgd naast Engels, Spaans en Duits. Spaans is behouden vanwege de positie van Suriname in de regio. Aangezien het ministerie bezig is met een talen studierichting is het Frans er één van, zegt minister Levens. Studenten zullen in de toekomst meer keuzes hebben als zij talen willen gaan studeren.

Tijdens de bespreking is duidelijk geworden dat gelet op de onderwijsvernieuwingen het cruciaal is dat ook de pedagogische instituten worden betrokken bij dit proces. Een werkgroep vanuit het MinOWC zal de mogelijkheden voor de herintroductie van de Franse taal in Suriname bekijken. De werkgroep bestaat uit de directeur Beroepsonderwijs Gracia Valies-Ormskirk, Olten van Genderen, Secretaris van de minister en een vertegenwoordiger van de pedagogische instituten. Deze werkgroep wordt mogelijk nog met enkele deskundigen aangevuld.

Minister Levens hield de delegatie voor dat de herintroductie van de Franse taal financiële consequenties zal hebben, waardoor ondersteuning van de overheid nodig is.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMisschien herintroductie Frans op school