woensdag 27 september 2023
32.9 C
Paramaribo
22.6 C
Amsterdam
0
(0)

MinOWC in Suriname werkt aan strategische visie voor onderwijsontwikkeling

lees ook ...

Santokhi huldigt 326 personen bij Dag van Nationale Verbroed...

President Chandrikapersad Santokhi benadrukte op zondag 24 september tijdens de viering van de Dag van Nationale Verbroedering en Eenheid het belang van eenheid tussen de diverse bevolkingsgroepen in ...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) in Suriname is van plan om een duidelijke koers uit te stippelen en prioriteiten voor zowel de korte als de lange termijn te bepalen. Het doel is om een integrale en landelijke aanpak te creëren voor verdere ontwikkeling van het onderwijs in het land. Minister Henry Ori heeft tijdens een persconferentie op donderdag 22 juni in het CENASU-gebouw de problemen binnen het onderwijs erkend en benadrukt dat het ministerie een strategische visie zal presenteren met oplossingsmodellen.

“Het onderwijs kampt over het algemeen met veel problemen van verschillende aard en op verschillende niveaus. We moeten stapsgewijs werken aan oplossingen voor zowel de korte als de lange termijn”, aldus de minister. Hij wees op incidentele problemen, zoals de recente situatie in Guyaba, waar een geestesgestoorde man voor onrust zorgde en leerkrachten genoodzaakt waren de stad te verlaten, waardoor meer dan 200 kinderen verstoken waren van onderwijs. Minister Ori benadrukte dat de agenda van het ministerie daardoor afwisselend blijft en dat de koers veelzijdig is vanwege de verschillende beleidsgebieden.

Tijdens de persconferentie werd de onderwijsminister bijgestaan door verschillende functionarissen van het ministerie, die uitgebreid ingingen op lopende en toekomstige projecten. Minister Ori kondigde aan dat er spoedig beleid zal worden ontwikkeld voor hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Hij benadrukte de uitdagingen op het gebied van wetgeving, accreditatie en het beheer van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Daarnaast zal er een specifiek programma worden opgesteld voor het hoger beroepsonderwijs. Het ministerie is momenteel bezig met de afronding van het schooljaar 2022-2023 en zet zich in voor een soepele afname van examens.

De minister zei ook de start van de toetsen voor leerjaar 10 en de voorbereidingen voor de plaatsing van leerlingen in leerjaar 9, 11 en het eerste leerjaar VOS (Voortgezet Onderwijs Suriname). Hoewel er enige verwarring bestaat over bepaalde zaken, verzekerde de minister dat er communicatie zal plaatsvinden om tot oplossingen te komen. Er is afgesproken dat scholen zorgvuldig omgaan met overgangsnormen. Minister Ori gaf aan dat het onderwerp “doorstroming” ook aandacht krijgt en dat er evaluaties zullen plaatsvinden om de situatie na 1 oktober te beoordelen.

Het minOWC heeft het Projectbureau Internationaal opgericht om buitenlandse ondersteuning te coördineren. Minister Ori verklaarde: “We ontvangen veel steun van donoren en er is ook interesse vanuit de diaspora om te helpen.” Hij verwees naar een intentieverklaring die onlangs is ondertekend tijdens het bezoek van de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf.

De Nederlandse partner zal het Surinaamse ministerie ondersteunen op gebieden zoals wetgeving, institutionele versterking, onderwijsvernieuwing en universitaire ontwikkeling. Er wordt ook gewerkt aan het aanstellen van een onderwijsattaché om de ondersteuning op verschillende gebieden efficiënter te laten verlopen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinOWC in Suriname werkt aan strategische visie voor onderwijsontwikkeling