Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minouche Bromet leidt Bureau Openbare Gezondheidszorg

Geplaatst

op

door

Het samenwerken is noodzakelijk om nieuwe successen te boeken als nationaal instituut in de preventieve gezondheidszorg. Dit zegt Minouche Bromet, de nieuwe directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Zij is op 2 december door het ministerie van Volksgezondheid in het bijzijn van directeur Cleopatra Jessurun, benoemd in deze functie. Gelijk hierna heeft Bromet kennis gemaakt met het personeel en ook toegesproken.

“Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga samen”,  stelt Bromet. Ze rekent op een goede en nauwe samenwerking met het totale team van het BOG, om dit instituut tot grotere hoogte te brengen. Intussen heeft de nieuw aangestelde directeur zich goed laten informeren over de stand van zaken bij het BOG en weet ook waar de schoen knelt. Bromet is geen onbekende in de gezondheidszorg, omdat zij jarenlang haar krachten heeft gegeven aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De directeur van het BOG ziet deze functie als een nieuwe uitdaging.

Na het vertrek van Stephen Comvalius in september 2018, was Astracia Warner belast met de waarneming. Warner heeft onder dankzegging van haar kundige leiding, de teugels overgedragen aan Bromet.  In augustus dit jaar werd een sollicitatieoproep geplaatst door het ministerie. Jessurun zegt dat vijf kandidaten belangstelling voor deze functie getoond hadden. Na een strenge en kundige procedure ingezet te hebben, kwam Bromet als beste uit de bus.

Het ministerie heeft samen met directeur Jessurun grote plannen voor het BOG. Deze plannen zullen in een later stadium, nadat met alle belanghebbenden uit de sector van gedachte gewisseld zal zijn, deel uitmaken van een structureel duurzaam beleid. Jessurun rekent erop dat Bromet een goede job zal klaren en dat zij de volledige ondersteuning van zowel het ministerie als BOG zal krijgen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Waarnemend governor Centrale Bank van Suriname ook met ontslag

Geplaatst

op

door

Na de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zaterdag zijn ontslag heeft ingediend bij president Desi Bouterse, heeft nu ook de waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman haar ontslagbrief ingediend. Vernomen wordt dat zij ook handelingen zou hebben gepleegd die niet acceptabel zijn.  

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft samen met de Raad van Commissarissen het bestuur van de bond bij de CBvS ingelicht over de situatie. Ook de Surinaamse Bankiersvereniging heeft informatie gekregen over de stand van zaken. Het personeel van de bank wordt maandag geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de moederbank. 

Het onderzoek naar misstanden bij de CBvS is nog steeds gaande.

Lees verder

Suriname

Iamgold, regering en Macamboa ondertekenen protocol

Geplaatst

op

door

Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, die verenigd zijn in Macamboa en Kamp Mining mogen met toestemming van Rosebel Gold Mines (RGM) en de overheid werken op een aangewezen stuk terrein. Er is een protocol hierover getekend tussen de regering, Iamgold en Macamboa. “Als we allemaal hadden opgegeven, dan zouden we niet hier zitten om een overeenkomst te tekenen, zegt Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen over de relatie tussen Iamgold en Macamboa. 

De minister vindt dat het waarschijnlijk een unicum is waarbij een multinational die bezig is met goudwinningsactiviteiten en de rechten heeft, het toch wel belangrijk vindt om een andere partij de ruimte te bieden om op haar terrein te mijnen. “De relatie, die een stevige basis heeft, moet worden omgezet middels duurzaamheid, wederzijds vertrouwen en respect om er het maximale voordeel uit te halen. We zijn niet meer op het niveau van de jaren waarbij er spanningen waren en we moeten niet meer terugvallen. Die momenten zijn er geweest om de relatie te verstevigen en iedereen de veerkracht te geven om ervoor te gaan”, zegt Akiemboto.

In het protocol zijn de afspraken vastgelegd. Ook zijn de voorwaarden zoals veiligheids- en milieuvoorschriften in de overeenkomst vastgelegd. Er moet ook een bijdrage geleverd moet worden aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten.

Minister Akiemboto benadrukt dat president Desi Bouterse een zeer belangrijke rol heeft vervuld om alle partijen uit te nodigen om te praten en te komen tot een oplossing. Er zijn veel offers hiervoor gebracht en er is zelfs een leven te betreuren is. Akiemboto voert aan dat partijen zich moeten houden aan de afspraken die opgenomen zijn in het protocol.

Kapitein Hermanus Schalwijk van Nieuw Koffiekamp zei bij de ondertekening dat wie ook komt na 25 mei, de gemaakte afspraken overeind moeten blijven. De protocollen garanderen een zekere mate van werkgelegenheid voor de bewoners, stelt Schalwijk. Hij benadrukt ook dat de overeenkomsten het streven van goede nabuurschap, die het dorp wil hebben en behouden met Rosebel weergeven. 

Lees verder

Meest gelezen