zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
0
(0)

Ministriele ontmoeting Caricom-India

lees ook ...

Santhoki rondgeleid in ‘Forbidden City’

De Surinaamse president mocht op 13 april 2024 naar de historische binnenstad van Beijing. Hij werd rondgeleid in de zogeheten ‘Forbidden City’ als onderdeel van het staatsbezoek aan China. Een iconis...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken heeft samen met zijn collega’s van de CARICOM, op 21 april 2023 met hun Indiase counterpart, dr. Subrahmanyam Jaishankar, de voortgang van de samenwerking besproken tijdens de 4de CARICOM-India ministeriële bijeenkomst in Georgetown, Guyana.

De medevoorzitter voor CARICOM, minister Kamina Smith van Jamaica, benadrukte dat de eerste CARICOM-India Summit in september 2019 met het thema ‘One Earth, One Family, One Future’ onder het G20 presidentschap van India, de onderlinge verbondenheid wordt bevestigd en een goede context biedt om nieuwe gebieden van samenwerking te identificeren, ter bevordering van de wederzijdse belangen als ontwikkelingslanden.

Volgens Smith heeft de Caribische gemeenschap voordelen in haar samenwerking met India waarbij zij verwees naar de schenking van vaccins tijdens de COVID-19-pandemie, die de lidstaten heeft geholpen deze wereldwijde crisis het hoofd te bieden.

Tijdens de bijeenkomst is de brede sectorale samenwerking besproken op de gebieden van handel en economie, landbouw en voedselzekerheid, volksgezondheid en farmaceutische industrie, infrastructuur, energie en hernieuwbare energie, klimaatverandering en rampenbeheersing, informatie- en communicatietechnologie (ICT) en E-Governance, ontwikkelingspartnerschap en capaciteitsopbouw, educatie, cultuur, wellness en toerisme, terrorismebestrijding alsook nauwere samenwerking op multilaterale fora.

Minister Jaishankar sprak waardering uit over de diverse perspectieven van zijn collega’s en vertegenwoordigers van de lidstaten in de samenwerking met India op diverse niveaus en benadrukte de bereidheid voor nog meer ondersteuning. Hij gaf informatie over het initiatief van India om individuele kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen, via onder andere de levering van machines, technologie en training, met een waarde tot US$ 1 miljoen, en zei uit te kijken naar de voorstellen.

De projectvoorstellen moeten levensvatbaar zijn, met grote impact op de nationale economie. Details over de voorwaarden zullen spoedig via diplomatieke kanalen worden bekend gemaakt. Op het gebied van capaciteitsversterking stelde de bewindsman diverse mogelijkheden voor, waaronder gespecialiseerde en op behoefte aangepaste ITEC-trainingen, Indo-CARICOM beurzen, trainingsprogramma’s voor jonge leiders en parlementariërs, kennismakingsprogramma’s op het gebied van ICT, volksgezondheid en landbouw, welke kosten door India gedragen zullen worden.

Ter bevordering van de onderlinge business, stelde minister Jaishankar voor om jaarlijks in India en in een CARICOM-land, Business Fora te organiseren met de drie grote business organisaties van India.

De Indiase bewindsman moedigde de CARICOM-landen aan een samenwerking met de International Solar Alliance (ISA) en de Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) aan te gaan. Hij onderstreepte het collectief belang van duurzame energie met betrekking tot klimaatverandering. Het hoofdkwartier van beide internationale organisaties is in India gevestigd. Suriname behoort tot een van de oprichtingslanden van ISA en participeert in diverse programma’s. Thans wordt het proces ingezet tot het lidmaatschap van CDRI.

Minister Ramdin sprak over de virtuele meeting die uiterlijk begin augustus zal worden gehouden met de CARICOM-landen om de voortgang in G20-verband te belichten, waar India het presidentschap over heeft van 01 december 2022 tot 30 november 2023.

Minister Jaishankar benadrukte verder dat premier Modi heel duidelijk aangeeft dat G20 niet alleen gericht is op haar leden, maar dat ook betrokkenheid van overige partners nodig is, hetgeen geschiedt via The Voice of the Global South. President Santokhi nam hieraan deel op 13 januari 2023.

Minister Jaishankar had ook ontmoetingen met een aantal collega’s van CARICOM, waaronder Minister Albert Ramdin.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinistriele ontmoeting Caricom-India