Leden van de ministerraad zijn nu ook bevoegd om dispensatiebrieven te verstrekken aan personen die tijdens de total lockdown de straat op willen. De president heeft die bevoegdheid, naast de politie ook gekregen. De korpsleiding doet een beroep op de politie om deze mededeling direct te delen met het werkveld om onduidelijkheden bij de controle tot een minimum te beperken.
Volgens politiecommissaris Henry Seedorf komen er nog steeds verzoeken voor dispensatie binnen en die worden in het digitale bestand geplaatst. De ministers hebben ook medewerkers, die ze vaak nodig hebben in dienstverband. Overwegend is er gisteren een besluit genomen dat de ministers, van wie ze vinden dat ze voor de dienst op straat moeten, toestemming meegeven. Hetzelfde geldt ook voor het kabinet van de president. “Deze zijn de voorzieningen voor deze lockdownperiode”, zegt Seedorf.
De politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De regiocommandanten hebben allen hun actieplan in werking. Om te vermelden dat mensen ongerief ondervinden zijn deze voorzieningen getroffen voor drie weken. Met betrekking tot spoedgevallen worden ingaande vandaag de districtscommissarissen collectief toegevoegd aan de spoeddesk van de politie.