vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
4
(1)

Ministers gaan in op de grote wateroverlast

lees ook ...

Agro-training focuses on conventional farming methods

The five-day training "Moving from Shifting Agriculture towards Agroforestry Systems in Suriname" is currently being attended by staff members of the departments of Agriculture, Animal Husbandry and F...

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) Minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport(ROS) en Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV) gingen tijdens een persconferentie in op de aanpak van de wateroverlast  door onder andere de aanhoudende regens, waardoor grote delen van het land onder water zijn komen te te staan.

Minister Nurmohamed van OW gaf aan, dat zaken structureel aangepakt moeten worden. Het is niet alleen een kwestie van kanalen ophalen maar ook investeren in pompgemalen. De bewindsman benadrukte dat als er nu niet begonnen wordt met de modernisering van de afvoer van overtollig water, ons land in de vicieuze cirkel zal blijven. Nu is het van belang dat een jarenlange achterstand van onderhoud wordt ingelopen waarna een vernieuwde aanpak volgt. Ook berging van water is van belang hetgeen ook wordt gevraagd bij nieuwe verkavelingsprojecten. Minister Nurmohamed zei ook dat er strenger gelet zal worden op de vergunningsvoorwaarden omdat er projecten zijn die niet goed zijn aangelegd met als gevolg dat het water niet goed wegstroomt. Voor mensen die alleen wonen of zich moeilijk kunnen verplaatsen heeft de overheid noodvoorzieningen in place.

Minister Sewdien van LVV bracht naar voren dat er een schadefonds komt voor de boeren en verhouders die grote verliezen hebben geleden door het overtollige water. De Raad van Ministers heeft dit fonds goedgekeurd en wel voor een bedrag van SRD 50 miljoen. De registratie van de boeren is al begonnen. Tot nu toe hebben zich ruim 900 boeren aangemeld voor steun. Minister Sewdien roept de agrarische gemeenschap voornamelijk op om bij wateroverlast, dammen niet door te steken omdat nog meer mensen de dupe worden van het overtollige hemelwater.

Minister Emanuel van ROS zei dat de situatie in het binnenland, niet alarmerend is, ofschoon  het water op bepaalde plaatsen hoog is. Het probleem van de bewoners aldaar zijn de onderwater gelopen kostgrondjes. Met het NCCR is besproken de burgers tegemoet te komen met voedselpakketten. Voor het dorp Apetina is de overheid bezig na te gaan hoe ditzelfde vraagstuk aan te pakken. Met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wordt de mogelijkheid bekeken voedselpakketten voor de bewoners op te sturen.  De minister gaf aan dat de problematiek van de sluizen en sluiswachters die volgens binnengekomen klachten niet op tijd uitrukken dezelde avond in een meeting zouden worden besproken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisters gaan in op de grote wateroverlast