dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
0
(0)

Ministerie van Onderwijs lanceert projecten om leerachterstanden te verminderen

lees ook ...

Slagingspercentages vwo gestegen, havo licht gedaald

Dit jaar zijn de slagingspercentages voor het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) gestegen, terwijl die voor het hoger algemeen vormend onderwijs (havo) een lichte daling hebben laten zien....

Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft twee nieuwe innovatieve projecten gelanceerd om leerachterstanden onder leerlingen in het basisonderwijs aan te pakken. Deze projecten zijn ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van de peilingstoetsen, die eind maart zijn afgenomen. De resultaten toonden aan dat veel leerlingen de overgangsnormen niet halen en dreigen te blijven zitten.

Om deze leerlingen te ondersteunen, introduceert het ministerie Herkansings- en Extra Aandacht scholen. Tijdens het begin van de komende vakantie zullen er lessen worden verzorgd, waarna de leerlingen een herkansingstoets maken om alsnog naar het volgende leerjaar te kunnen gaan.

De Herkansingsscholen zijn bedoeld voor leerlingen met beperkte achterstanden, voornamelijk in de vakken taal en rekenen voor leerjaar 3-8. Deelname is vrijwillig, en leerlingen kunnen ervoor kiezen om zich op hun eigen manier voor te bereiden op het herkansingsexamen.

Voor leerlingen met een achterstand van meer dan één leerjaar is de Extra Aandacht school opgericht. Hier krijgen leerlingen de kans om hiaten uit vorige leerjaren aan te pakken met intensieve begeleiding in taal, lezen, schrijven en rekenen. Er komen kleine niveaugroepjes van maximaal 15 leerlingen, die specifieke leerachterstanden aanpakken met stap-voor-stap begeleiding. Hoewel deelname vrijwillig is, worden ouders dringend verzocht hun kinderen te laten deelnemen.

In augustus organiseert het ministerie een uitgebreide training voor leerkrachten-begeleiders van de Extra Aandacht scholen. Deze training zal gericht zijn op het diagnosticerend onderwijzen en het op maat aanpakken van de leer hiaten van elke individuele leerling. Daarnaast zullen er ‘prisiri-activiteiten’ zoals spelletjes en sport worden aangeboden om een gebalanceerde leeromgeving te creëren. Deelnemende leerkrachten ontvangen hiervoor een vergoeding.

Ook voor de VO-scholen, leerjaar 9 en 10, komt er een herkansingsmogelijkheid. Nadere mededelingen hierover volgen nog. Met deze projecten zet het ministerie een belangrijke stap in het ondersteunen van leerlingen en het waarborgen van hun academische succes, ondanks de uitdagingen van de afgelopen jaren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisterie van Onderwijs lanceert projecten om leerachterstanden te verminderen