In verband met Keti Koti staat het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) stil bij de strijd van degenen die met moed en doorzettingsvermogen hebben gevochten voor vrijheid en gelijkheid. Hun inspanningen hebben de weg geëffend voor Decent Work in Suriname. Het ministerie erkent dat de strijd van de tot slaaf gemaakte personen cruciaal is geweest voor de vooruitgang op het gebied van arbeidsrechten, sociale zekerheid en betere arbeidsomstandigheden.
Decent Work was destijds slechts een droom, maar dankzij hun verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen is deze visie vandaag de dag voor een groot deel werkelijkheid geworden voor hun nazaten. Ondanks dat sommige groepen nog steeds strijden tegen armoede, heeft hun doorzettingsvermogen gezorgd voor significante verbeteringen in arbeidsomstandigheden.
Hoewel de slavernij een donkere periode in de Surinaamse geschiedenis vertegenwoordigt, heeft het ook geleid tot een bredere erkenning van arbeidersrechten en de noodzaak van Decent Work. De huidige beroepsbevolking profiteert van de strijd van onze voorouders, aangezien hun inspanningen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van wetten en regelgeving die waardigheid, veiligheid en rechtvaardigheid in arbeid waarborgen. Dit voortdurende streven naar betere arbeidsomstandigheden is een eerbetoon aan degenen die hebben geleden en gevochten voor hun vrijheid en rechten.
Het ministerie verwijst naar de recent aangenomen arbeidswetten, zoals de ‘Gelijke Behandeling Arbeid’ en ‘Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid’, als voorbeelden van hoe de strijd tegen slavernij de weg heeft geëffend voor de huidige beroepsbevolking. Deze wetten zijn cruciale instrumenten in de strijd tegen moderne vormen van uitbuiting, waaronder praktijken die vergelijkbaar zijn met slavernij. Ze dragen bij aan de bescherming van werknemersrechten, bevorderen gelijke behandeling en veiligheid op de werkplek, en helpen uitbuiting en misbruik te voorkomen.
Jongeren profiteren op verschillende manieren van de strijd van hun voorouders tegen slavernij. Ze hebben nu toegang tot kwalitatief onderwijs, terwijl sociaal zwakke en kwetsbare jongeren toegang hebben tot gratis vakonderwijs om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Bovendien hebben jongeren nu een stem op bestuurlijk niveau en kunnen ze invloed uitoefenen op beleidsbeslissingen die hun leven beïnvloeden. Ze kunnen deelnemen aan het politieke proces, stemmen en zelfs bestuurlijke functies bekleden. Deze ontwikkelingen waren ooit slechts aanwezig in de fantasie en verbeelding van onze voorouders, maar zijn nu werkelijkheid geworden.
Door de inspanningen van onze voorouders is de toekomst vol mogelijkheden voor samenwerking aan gedeelde welvaart en een sterkere internationale gemeenschap.