woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
0
(0)

Ministerie OW ontkracht geruchten over dambreuk bij Weg naar Zee

lees ook ...

De afgelopen dagen circuleerden er op social media berichten over vermeende schade aan de dam aan de Brantimakkaweg te Weg naar Zee. Het ministerie van Openbare Werken wil benadrukken dat er geen sprake is geweest van een dambreuk, zoals wordt gesuggereerd op social media. Het ministerie ontving een melding van een buurtbewoner over enkele percelen die onder water stonden. Na inspectie door een technisch team bleek dat de dam zelf stabiel is gebleven.

Op twee locaties waar bewoners geen toestemming hadden gegeven voor de bouw van een kleidam om het water te keren, is het water op hun percelen gestegen. Hierdoor is op drie locaties water over de Brantimakkaweg gestroomd, waarbij de weg deels is beschadigd. Het water is niet verspreid over de landbouwpercelen aan de zuidelijke zijde van de Brantimakkaweg, maar is in plaats daarvan in de watergangen terechtgekomen die verbonden zijn met het afvoerkanaal. De weg is inmiddels grotendeels hersteld en er wordt voortdurend gewerkt aan de stabiliteit van de dam.

Het ministerie heeft de afgelopen jaren verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om de kust te beschermen. Zo werd enkele jaren geleden een waarschuwingsbord geplaatst voor overstromingsgevaar in het gebied. In 2014 en 2015 werden palen langs de kustlijn geplaatst als fysieke barrière tegen erosie. Daarna werden dijken opgeworpen langs de kustlijn, waar het ministerie nog steeds mee bezig is vanwege wegspoeling door erosie als gevolg van de stijgende zeespiegel en sterke getijden en golven. Hoewel de kleidijk is verhoogd om hogere waterstanden tegen te houden, blijft dit een uitdaging vanwege de toenemende zeespiegel.

Volgens voorspellingen van de Maritieme Autoriteit Suriname zullen we de komende maanden vaker te maken krijgen met hoge waterstanden. Buurtbewoners zijn hierover eerder geïnformeerd en het ministerie neemt maatregelen om de stabiliteit van de kleidijk te handhaven en te monitoren. Binnenkort zal er een sessie worden gehouden met lokale deskundigen om een acute oplossing te bespreken voor Weg naar Zee, met het oog op een duurzamere oplossing op de lange termijn. Het ministerie voert ook gesprekken om internationale financiering te verkrijgen voor een duurzamer constructieproject.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisterie OW ontkracht geruchten over dambreuk bij Weg naar Zee