Het directoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) maakt het begrip vis silage zoveel mogelijk bekend onder degenen die aan landbouw doen. Vissilage is een vloeibare organische meststof(visafval) die zeer geschikt is voor de landbouwsector. De productie hiervan is voortgevloeid uit het project ‘Sustainable Management of Bycatch in Latin America and Caribbean Trawl Fisheries’ (REBYC-II LAC).
Het directoraat Visserij geeft aan dit project bekendheid, middels trainingen en presentaties ten behoeve van stakeholders en belanghebbenden. Op dinsdag 09 november 2021 verzorgt het directoraat trainingen op het LVV-ressortkantoor, gevestigd op de zondagse markt te Kwatta en op het LVV-ressortkantoor te Houttuin.
Binnen het REBYC-11 LAC-project is in samenwerking met het directoraat Visserij een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de mogelijke toepassingen van visafval en teruggooi. Deze studie heeft uitgewezen dat de productie van vissilage de meest interessante toepassing is voor Suriname omdat er in Suriname ontzettend veel visafval vrijkomt.
Ook wordt er ongeveer 15.000 ton gevangen vis van minder tot niet-commerciële waarde als ongewenste bijvangst teruggegooid in zee. Het is duidelijk dat zowel de bijproducten van de verwerkingsfabrieken als de teruggooi van de trawlvisserij een belangrijke grondstof is met veel mogelijkheden. Door bijvoorbeeld zuur toe te voegen aan visafval wordt hiermee op een goedkope manier vissilage of te wel vloeibare meststof vervaardigd.
Er is sedert de introductie van vis silage reeds een aantal trainingen verzorgt waaruit blijkt dat men open staat voor het gebruik hiervan. Middels trainingen hoopt het ministerie van LVV belanghebbenden hierin verder te interesseren, vissilage te produceren en te gebruiken. Voedselverspilling wordt hierdoor op verantwoorde en duurzame wijze verminderd.