Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Ministerie van Justitie bespaart SRD 14 miljoen door andere werkwijze

Geplaatst

op

Het afgelopen jaar heeft het ministerie van Justitie en Politie te opzichte van 2015, alleen al op overuren, ruim SRD 13,6 miljoen bespaard.

Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos is dit het bewijs dat er in het verleden sprake was van een oneerlijke werkurenregistratie.
Een groot deel van het bespaarde bedrag zit volgens van Dijk-Silos namelijk geboekte overuren. De minister kwam hierachter toen zij enige tijd geleden de urenregistratie bekeek en constateerde dat er bij een aantal werknemers een onjuiste weergave was van het aantal overuren. Bepaalde personeelsleden maakte zoveel overuren, wat in de praktijk zou betekenen dat zij per dag drie diensten draaien.

Sindsdien weigerde de bewindsvrouw dergelijke urenregistraties goed te keuren, wat zorgde voor een afname in het aantal ingeleverde overuren. Van Dijk-Silos benadrukt dat het hoge aantal overuren niet alleen bij politieambtenaren voorkwam en dat er bij de politie juist ‘de minst erge vorm’ is geconstateerd. Op welke afdeling de meeste tijdfraude is geconstateerd wil zij echter niet kwijt.

Totaal heeft het ministerie in 2016 ruim SRD 18 miljoen bespaard. Ondanks het feit dat Van Dijk-Silos trots is op dit resultaat denkt zij dat er op bepaalde vlakken nog flink bezuinigd kan worden. Zo vindt zij dat er, met name aan de interne communicatie, nog te veel papier wordt verspild. Zij overweegt daarom te investeren in apparatuur om de interne communicatie te digitaliseren.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Web

    zaterdag 14 april 2018 at 23:37

    En als dank moet ze nu opstappen?
    Hoe heet dat ook alweer? Ohja: Stank voor dank.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen