woensdag 24 april 2024
32 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
4.5
(2)

Ministerie Grondbeleid en Bosbeheer: Dinotha Vorswijk onder vuur

lees ook ...

Parlementsvoorzitter bemiddelt in conflict tussen bandenhand...

Op vrijdag 19 april 2024 hebben een groep bandenimporteurs en tientallen wederverkopers van banden hun zorgen geuit bij de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee. Ze zijn het oneens met de...

Minister Dinotha Vorswijk heeft deze maand twee grote rechtszaken tegen haar lopen vanwege onwettig grondbeleid en  -bosbeheer. Zij is onder vuur genomen in de assemblee, pers en publiek vanwege corruptief uitdelen van bouwkavels op het Sabakuprojekt aan ABOP partijstaf en vanwege het generaal pardon voor  onwettige houthandelaren dat ze aankondigde. Minister Dinotha Vorswijk wordt gezien als de marionet van haar partijvoorzitter Ronnie Brunswijk. Zij zwijgt in alle talen.

Groffe corruptie bouwkavels

Vorswijk heeft 60.000 grondaanvragen gepasseerd en heeft 1000 bouwpercelen op het Sabakoe projekt uitgegeven aan Abop en VHP partijleden waarvan sommige hun aanvragen pas een week hadden ingediend. Op luchtfoto’s is te zien dat er tien straten zijn aangelegd met elk 100 percelen, dit is reeds gedaan door de vorige regering, die de aanleg van het project als geschenk van China zou hebben gehad, uitgevoerd door Dalian. (Vreemd genoeg zou deze regering het project voor 16 miljoen Euro hebben gekocht, van wie is onbekend).

Regering Bouterse had het plan om huizen op dit project te bouwen en die te verkopen aan Surinamers die essentiele beroepen uit oefenen tegen een relatief bescheiden salaris zoals verplegend personeel, politieagenten, docenten, brandweerlieden. Maar visieloos en corrupt zoals Abop en VHP ministers zich hebben laten kennen is van dit goede plan niets terecht gekomen. Er is een strafklacht ingediend tegen Vorswijk omdat de percelen onwettig zijn uitgegeven.

Bos-wanbeheer

Het landelijk wanbeleid voor Bosbeheer, wat Vorswijk beoogde, zou echter de grootste ravage aan-richten. Minister Dinotha Vorswijk kondigde namelijk een generaal pardon aan voor allen die de boswet van 1992 overtreden. De chaotische wildwest situatie die nu al bezig is in het bos te ontstaan, wordt erger dan ooit. Te jonge bomen worden gekapt. Zonder belasting te betalen geexporteerd. Bossen worden vernietigd door uitsleepsporen van de grote bomen. Wegen worden vernietigd. Ondernemers die op grote schaal hout kappen en exporteren bevestigen dat de vraag vanuit Azie, bijzonder is toegenomen. Op de kaart van Grondbeleid is te zien dat drie kwart van Suriname, gezien vanaf de kust in het noorden, reeds uitgegeven is. Wat blijft er over van ons groenste land ter wereld?

Generaal Pardon?

De eersten die bij het Openbaar Ministerie zijn gaan klagen dat het generaal pardon onverantwoordelijk en onwettig is zijn de “boswachters” van  Staats Bos Beheer. De SBB zorgt dat de administratie van de houtkap volgens de wet wordt bijgehouden. Boomstammen die worden uitgevoerd, worden gekeurd op volwassenheid, ingedeeld naar soort, opgemeten, gemerkt. Verder tjekken zij of ondernemers wel binnen de grenzen van hun concessie werken. Het O.M. gaf snel en duidelijk antwoord: geen enkele minister kan een generaal pardon afkondigen, er moet gewoon volgens de wet worden gewerkt.

Onzalig idee

In deze is het een grote vraag wie minister Vorswijk dit onzalig plan heeft ingefluisterd. President Santhoki wiens schoonvader een grote houtexporteur is en tevens hoofd van de houtcontrole op het Kabinet van de president? Vice president Ronnie Brunswijk die de derde grootste houtexporteur is en nu de grootste wil worden, nadat hij de grootste goud exporteur is? In ieder geval is er misbruik gemaakt van de onervarenheid van deze minister. De goede eigenschappen die vrouwelijke ministers hebben, gelden alleen als zij ervaren en zelfstandig handelend zijn. Een 32 jarige, politiek onervaren vrouw als marionet van corrupte regeringsleider zal het kind van de rekening worden zoals hier blijkt bij Vorswijk.

Achtergrond Dinotha Vorswijk

Hoe kan een minister, die nauwelijks een jaar aanzit, zulke grove fouten maken? Naast minimmale politieke ervaring (een jaar Assembleelid) is zij zeer gezagsgetrouw met name tegenover de Abop voorzitter en VP Brunswijk. Dinotha Vorswijk is een 32 jarige  Saramacaanse dame, met een Master in Public Administration van de Anton de Kom universiteit. Zij werd geboren in het dorpje Tjalli kondre -hooguit 60 personen- aan de bovenloop van de Suriname rivier. Zij is ongehuwd en heeft twee pleegkinderen. Dinotha heeft 23 broers en zusters want haar vader had vier vrouwen. Omdat hij vond dat zijn kinderen naar school moesten, verhuisde hij met hun naar Brokopondo, waar hij de scholen betere achtte dan aan de boven Suriname.

Dinotha is een vlijtige student geweest, die vlot het Mulo en middelbaar onderwijs afrondde. Daartoe uitgenodigd werd zij in haar studententijd  tot jeugdparlementarier van Sipaliwini werd verkozen. Na haar afstuderen bracht een scout van de Abop  haar in kontakt met Ronnie Brunswijk die haar vroeg zich kandidaat te stellen voor Sipaliwini. Hetgeen ze deed. Ze heeft volop deelgenomen aan de verkiezingscampagne 2020 met Ronnie Brunswijk in het hele bosland. Zij werd met voorkeursstemen gekozen voor Sipaliwini waar zij tweede stond op de lijst van Abop. In augustus 2020 werd zij assemblee lid en voorzitter van de Abop fractie in DNA.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMinisterie Grondbeleid en Bosbeheer: Dinotha Vorswijk onder vuur