dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
0
(0)

Ministerie GBB Versnelt Proces Gronduitgifte

lees ook ...

Winkel in ressort Latour gesloten vanwege onhygiënische situ...

Tijdens controlewerkzaamheden van de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) in het ressort Latour is een winkel di...

Minister Diana Pokie van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) informeerde de openbare vergadering van de Nationale Assemblee (DNA) op donderdag 6 mei 2021, dat de plannen voor Gronduitgifte in een vergevorderd stadium zijn. In de afgelopen periode zijn er diverse gebieden onderzocht. Er is ook een crisis managementteam aangesteld om zaken als familieverdelingen en overdrachten versneld aan te pakken. Ook is de band met het MI-GLIS en de Vereniging van Landmeetkundigen aangehaald om de uitvoering van het grondbeleid vlotter te laten verlopen.

Als resultaat van de samenwerking zijn er diverse trainingen en workshops verzorgd aan de directie en diverse medewerkers van het ministerie om de kwaliteit van de grondinspectierapporten te verhogen en zodoende dubbele uitgiften te minimaliseren. Hierdoor is het aantal vonnissen van 500 naar onder de 300 gegaan. Er komt ook een bestemmingsplan in samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, waartoe het traject al is ingezet. Het ministerie is ook bezig om alle overheidsterreinen in kaart te brengen en te registreren zodat deze niet uitgegeven kunnen worden.

Verschillende maatschappelijke groeperingen hebben in de afgelopen periode een stuk grond gekregen. De planning is om voor eind juli,  5000 beschikkingen uit te reiken in diverse gebieden. Het tekort aan grondinspecteurs, gebrek aan brandstof, onvoldoende voertuigen om de veldwerkzaamheden te verrichten zijn enkele uitdagingen die het ministerie moet overwinnen. Ook het gebrek aan inkt en papier om beschikkingen uit te printen werkte vertragend. De betreffende maandelijkse kredietopening is nu verhoogd van SRD 75.000 naar SRD 100.000.

Het projectvoorstel met betrekking tot de herstart van de opleiding tot ambtenaren voor grondadministratie, -registratie en -inspectieis is nu in studie op het ministerie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisterie GBB Versnelt Proces Gronduitgifte