dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Ministerie Financiën maakt geld vrij voor aanschaf paspoortprinters

lees ook ...

Nederlandse diplomatieke bijdrage aan WPS Workshop in Surina...

Op donderdag 23 november leidde Overste Ella van den Heuvel, Genderadviseur van de Nederlandse Commandant Der Strijdkrachten, een workshop over Women, Peace & Security (WPS) voor 40 mannen en vrou...

Er is door het ministerie van Financiën en Planning geld vrijgemaakt voor de aanschaf van paspoortprinters. Dit zegt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza). Het duurt normaal vier tot zes weken om de printers in Suriname te krijgen. Er zal al het mogelijke worden gedaan om de printers via spoed express in het land te krijgen, waardoor er weer optimaal paspoorten uitgeprint kunnen worden, zegt de bewindsman.

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van paspoorten geeft nu de voorkeur aan spoedgevallen. Er zijn volgens CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie ruim 6.400 aanvragen. Met één paspoortprinter op de productieafdeling kan er maar een beperkt aantal paspoorten geproduceerd worden. Toch zetten de productiemedewerkers zich extra in zodat het maximum van 200 paspoorten per dag toch gehaald wordt. Vanwege deze situatie wordt er op deze afdeling tot 18:00 uur gewerkt.

“Voor de spoedaanvragen is er ook een proces. Er kan alleen bespoediging aangevraagd worden voor duidelijk aantoonbare gevallen zoals ziekte, overlijden, dienstreis en reizen vanwege sport- en studiedoeleinden”, zegt de directeur. Ze deelt mee dat de huidige hoeveelheid aanvragen ongekend is in de geschiedenis van het CBB.

Minister Somohardjo merkt op dat explosieve aanvraag van paspoorten niet kon worden voorzien. Hij begrijpt de frustratie van de burgers, maar vraagt om toch begrip op te brengen. Het gaat om een situatie die het CBB niet heeft kunnen voorzien, zegt de Biza-topman.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisterie Financiën maakt geld vrij voor aanschaf paspoortprinters