maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
0
(0)

Ministerie EZ steunt ondernemerschap Marowijne

lees ook ...

Naresh Algoe nu ook substituut-griffier parlement

Naresh Algoe is dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) beedigd als substituut-griffier. De vicevoorzitter van het parlement, Dew Sharman, spreekt van een bijzondere dag. Algoe is jurist en bestuursku...

Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie bezocht op 8 december de dependances van het ministerie in Moengo en Albina vanwege het belang van het stimuleren van welzijn en welvaart van consument en ondernemer ter plaatse. 

Minister Walden heeft het bedrijf Galimo’s Kasaba Kukru te Moengo bezocht. Deze onderneming houdt zich al 25 jaren bezig met het verbouwen en verwerken van bittere en zoete cassave. Volgens ondernemer Rene Galimo voert Galimo’s Kasaba Kukru enkele pilotprojecten uit om de doelen van het bedrijf te bereiken, namelijk: het opleiden van jonge volwassenen in het bakken van cassave en kwak, zodat deze kunst niet uitsterft en het verhogen van de cassaveproductie door de verbouwers,  voornamelijk vrouwen, te verenigen en te ondersteunen om op grote schaal te planten en te produceren. De ondersteuning vindt plaats in het opkopen van de cassaveknollen en deze groep te faciliteren in het proces van klaarmaken van de kostgronden tot het oogsten en verwerken van hun eigen production.

Reed uitgevoerde projecten zijn: het klaarmaken van kostgronden, waarvan één van 3ha met eigen vermogen, voor het verbouwen en verwerken van cassave voor een groep van 11 vrouwen. Het tweede is met behulp van Women Business group door middel van een lening om een kostgrond van 6ha klaar te maken voor een groep van ongeveer 15 verbouwers.

Het bedrijf heeft te kampen met enkele uitdagingen die aan minister Walden werden voorgelegd. Genoemd werden de hogere vervoerskosten vanwege gebrek aan het juiste transportmiddel, geen titel op de grond en gebrek aan machines, opslagfaciliteiten en afzetmogelijkheden. Minister Walden beloofde dat er naar  oplossingen gezocht zal worden door het ministerie om de onderneming van basisfaciliteiten te kunnen voorzien. Ook zal het ministerie helpen om productievergroting en procesverbetering te bewerkstelligen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisterie EZ steunt ondernemerschap Marowijne