zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

Ministerie EZ traint Caricomlidstaten

lees ook ...

34 jaar geleden: Herdenking van de grootste vliegramp in Sur...

Vandaag, 34 jaar geleden, op 7 juni 1989, stortte de PY 764 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) neer te Zanderij. Dit gebeurde tijdens een landing. Het is de grootste vliegramp in de geschi...

Het Ministerie van EZ zal in samenwerking met een lokale consultant de CARICOM lidstaten trainen in het gebruik van CIMSuPro. Op vrijdag 26 maart 2021 heeft Minister Saskia Walden van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie samen met haar staf de 90ste Special Council for Trade and Economic Development (COTED) bijgewoond via video conference. De bewindsvrouw heeft de speciale vergadering van COTED toegesproken inzake het ‘CARICOM Interactive Marketplace Suspension Procedure’ platform (CIMSuPro). CIMSUPro is een initiatief van Suriname, een product vanuit Public Private Partnership (PPP) tussen het ministerie, het Surinaams bedrijfsleven en de Caricom.

CIMSuPro is in het leven geroepen als oplossingsmodel voor problemen die ontstonden bij de aanvraag voor opheffing van het invoertarief bij importen van buiten de CARICOM. Dit platform maakt het mogelijk dat ondernemers die op zoek zijn naar grondstoffen rechtstreeks in contact treden met potentiële aanbieders in de CARICOM. Het proces verloopt nu via het ministerie van EZ en het CARICOM Secretariaat die het opstuurt naar de CARICOM lidlanden vice versa. Dit proces duurt ongeveer 15 dagen werkdagen. Via bovengenoemd platform zal de procedure teruggebracht worden naar maximaal 5 dagen. Dit platform is inmiddels opgezet, echter dienen de functionarissen van de diverse CARICOM lidstaten getraind te worden in het gebruik ervan voor het operationeel wordt.

De trainingen zouden in feite in augustus 2019 in Suriname plaatsvinden. Om dit te kunnen bewerkstelligen had het CARICOM Secretariaat een overeenkomst gesloten met De Caribbean Development Bank (CDB) om de reis- en verblijfkosten van de participanten die naar Suriname zouden afreizen te financieren. Echter moest men door logistieke redenen uitkijken naar een andere datum. Door de COVID 19 pandemie is thans besloten om de training virtueel te verzorgen.

Deze training is gericht om de focalpoints (moderators) van de CARICOM lidlanden te trainen in het gebruik en beheer van het CIMSuPro platform. Ook krijgen ondernemers het voorrecht om binnen dit systeem hun producten te adverteren op de virtuele marktplaats. Het gebruik van CIMSuPro zal leiden tot het vergemakkelijken en versterken van de handel tussen de CARICOM lidstaten. De bewindsvrouw stelde de vergadering voor de training van CIMSuPro te houden op 18 of 19 mei 2021.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisterie EZ traint Caricomlidstaten