27 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale dag van de micro, kleine en middelgrote ondernemingen (MKMO’s). Deze ondernemingen spelen een grote rol in de economie van elk land ter wereld. Ook in Suriname is dat niet anders. Het ministerie van Economische Zaken zal in de urgentiefase naar economisch herstel van Suriname, extra aandacht schenken aan de versterking van het beleid voor MKMO’s. Dit, omdat vele Surinamers een kleine onderneming naast hun reguliere baan hebben.
Het ministerie van EZ ziet graag dat nieuwe ondernemers uit de informele in de formele sector komen, zodat er werkgelegenheid wordt geschapen en dat deze bedrijven toegang krijgen tot investeringen en krediet. Het Directoraat Ondernemerschap zegt zich daarom voornamelijk te zullen richten op ondernemerschapstrainingen, belasting verzachtende maatregelen voor startende ondernemers, de promotie van export, het KMO Fonds voor financiering, realisatie van optimale kapitaalstructuur bij MKMO’s, samenwerking met de diaspora, het stimuleren van productie en productontwikkeling in dorpsgemeenschappen en de mogelijkheden van ICT voor de verkoop van goederen.
Ook de behoefte aan economische zonering en afgebakende industriegebieden voor het bedrijfsleven als voor de burgers, blijkt groot te zijn binnen de samenleving en het ministerie zegt de mogelijkheden hiertoe in kaart te zullen brengen. Personen, die nationaal gefabriceerde producten verkopen, zullen mogelijkheden krijgen om hun bedrijfjes uit te breiden, middels speciaal hiervoor opgerichte fondsen.
Het belang van het stimuleren van MKMO bedrijven ligt in het feit dat de meerderheid van de bedrijven wereldwijd uit micro, kleine en middelgrote ondernemingen bestaan en dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan het scheppen van banen en de wereldwijde economische ontwikkeling. Ze vertegenwoordigen ongeveer 90% van de bedrijven en meer dan 50% van de werkgelegenheid wereldwijd.