donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Ministerie AW&J brengt ‘Beroepsopleidingen in Suriname’ uit

lees ook ...

Nieuwe assistent-verpleeghulpen klaar om bij te dragen aan d...

De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) heeft onlangs 24 assistent-verpleeghulpen opgeleid en gecertificeerd. Na een intensieve training van bijna anderhalf jaar ontving deze groep op 31...

De publicatie ‘Beroepsopleidingen in Suriname’ is uitgebracht en werd gefinancierd door de Basic Needs Trust Fund (BNTF) van de Caribbean Development Bank (CDB). Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) mocht de tweede editie van deze beroepengids op maandag 10 januari  in ontvangst nemen uit handen van de onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas – Friperson.

De beroepengids zal als instrument worden gebruikt om personen te stimuleren om zich verder te laten scholen, zodat de kwaliteit van het beschikbare arbeidspotentieel wordt verbeterd. De eerste editie van de beroepengids was in 2008 uitgebracht. Deze gids onderscheidt zich van andere studiegidsen, daar de aard van het beroep waarvoor opleidingsmogelijkheden bestaan, als uitgangspunt is gekozen en niet de aard van de scholings- en trainingsinstellingen.

Onderdirecteur Esajas – Friperson spreekt de hoop uit dat deze editie een meerwaarde zal hebben aan de mensen die de arbeidsmarkt zullen betreden, met name jeugdigen. Bijzonder in deze editie is dat behalve de duur en de toelatingseisen ook het beroepsprofiel wordt aangegeven. Naast het beroepsprofiel, wat een beschrijving van het beroep inhoudt, is er ook aangegeven  waar men op die arbeidsmarkt te werk gesteld kan worden na de opleiding te hebben afgerond.

Jaswant Doekharan, program manager, gaf aan dat de tweede editie van de beroepengids meer beroepen en informatie bevat dan de eerste editie. Directeur Jeugdzaken, Genti Mangroe, gaf mee de informatie te digitaliseren en die zoveel als mogelijk makkelijk toegankelijk te maken voor vooral de jongeren.

Minister Kuldipsingh is zich ervan bewust dat er continue veranderingen qua aanbod van opleidingen plaatsvindt. De minister noemt de publicatie een mijlpaal die als richtlijn kan dienen voor de samenleving op het gebied van studie en de arbeidsmarkt. Zij is er  voorstander van om een ieder te blijven stimuleren om bewuste keuzes te maken voor het kiezen van een opleiding of een baan. De scholen, ministeries en andere relevante actoren zullen voorzien worden van een exemplaar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinisterie AW&J brengt 'Beroepsopleidingen in Suriname' uit