dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Walden van EZ over de Brandstofprijs

lees ook ...

Despite having been independent for 47 years, Suriname is st...

The country of Suriname is still not united. There are still differences. Harrit Ramdien, a VHP assembly member, says she will keep bringing up nation building. She is unsure of when we shall unite as...

Minister Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, heeft uitleg gegeven over de totstandkoming van de brandstofprijs. Om de brandstofprijs per liter te bepalen moet gekeken worden naar een aantal factoren. Eén factor is de prijs die door de importeurs hebben betaald voor het product.(CIF prijs). Daarnaast komen er zaken als de winstmarge en de governmenttake bij. Als de importeur de brandstof  één US dollarcent duurder heeft gekocht dan voorheen, dan is dat ook te merken aan de pomp.

De brandstof wordt ingekocht tegen een koers van SRD 14,29 voor een Amerikaanse dollar, legt de minister uit. Een verschil van twee dollarcent per liter geeft al een verschil van SRD 0.30 aan de pomp. Bij iedere lading geeft de oliemaatschappij aan wat de kostprijs is. Hiernaast worden de overige genoemde zaken meegenomen. Over het algemeen zijn er per oliemaatschappij, tweewekelijkse importen. Zo gauw de voorraden binnen zijn wordt de prijs door het ministerie vastgesteld. De bewindsvrouw benadrukt dat er geen verandering is gekomen in de winstmarge te weten 5 procent, waar de governmenttake bovenop komt. De governmenttake is vastgesteld op SRD 3,15 per liter diesel en SRD 3,50 voor een liter gasoline. Dit is al bijna zes maanden hetzelfde, geeft de minister aan. De wereldmarktprijs en de transportkosten naar Suriname maken dat er verschillen zijn in de pompprijzen.

Het ministerie kan volgens minister Walden weinig invloed uitoefenen op het vaststellen van de pompprijs aangezien dat sterk afhankelijk is van de wereldmarktprijs. De minister merkte op, dat de oliemaatschappijen ook een situatie meemaken waarbij de brandstof tegen een dollarkoers van SRD 14,29 wordt berekend terwijl de maatschappijen tegen een hogere koers betalen dan voornoemd. Wat nu gebeurt is dat de governmenttake die een andere bestemming had, nu wordt gebruikt om de pompprijs te subsidieren. Aldus de bewindsvrouw.

Waarom er zoveel belasting(govermenttake) betaald wordt op brandstof, gemiddeld SRD 3,35 per liter alsof het om een luxegoed gaat, is de grote vraag. Als het om het vergroten van de staatsinkomsten gaat kan men liever zware vermogensbelasting heffen op extra grond en panden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Walden van EZ over de Brandstofprijs