woensdag 29 mei 2024
30 C
Paramaribo
16.6 C
Amsterdam
4.5
(2)

Minister waarschuwt kleinschalige goudsector voor cyanide-gevaar

lees ook ...

VHP opent eerste Orange meeting point in Wanica

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) heeft in het ressort Saramaccapolder, district Wanica, haar eerste Orange Meeting Point geopend. Dit vond plaats op 26 mei, een dag na de start van de verki...

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft de kleinschalige goudsector gewaarschuwd voor het gevaar van cyanide. Hij informeerde de bewindsman De Nationale Assemblee (DNA) over onderzoeksresultaten van watermonsters die in en rond het stuwmeer waren genomen, nadat er berichten waren binnengekomen over met cyanide vervuild water.

Dasai benadrukte de noodzaak om de kleinschalige goudwinning te certificeren en pleitte voor bewustwording en training om de sector op de hoogte te brengen van de risico’s van deze stoffen. “Het is belangrijk om de kleinschalige goudwinners bewust te maken van de gevaren van deze stoffen door middel van bewustwording en training”, zei Dasai.

Hij verklaarde dat zijn ministerie alle meldingen vanuit de samenleving met betrekking tot vervuiling serieus neemt. Wat betreft berichten op sociale media over dode vissen, meldde de bewindsman dat onderzoek heeft uitgewezen dat dit te wijten is aan zuurstofarm water. Er circuleert ook een video die ruim vijf maanden geleden is opgenomen aan de Wolframstraat in Paramaribo-Noord.

Na meldingen van cyanide-vervuiling in Brokopondo heeft het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), via de commissie Ordening Goudsector (OGS), drie monsters genomen nabij Stoneiland in het stuwmeer. Twee monsters toonden cyanidewaarden aan van respectievelijk 334 mg en 421,42 mg per liter, terwijl het andere monster negatief was. Op basis van deze informatie heeft het ministerie besloten om ook onderzoek te doen in andere gebieden.

Minister Dasai verklaarde dat er dagelijks monitoring plaatsvindt bij de waterzuiveringsinstallatie die water zuivert uit de Surinamerivier en dat er geen cyanide in dat deel van het water aanwezig is. De minister benadrukte dat de tot nu toe verkregen informatie uit Brokopondo voldoende is om de vervuiling vast te stellen.

Er is vanaf het begin aangekondigd dat er maatregelen zullen worden genomen. Minister Dasai verwees naar het recente besluit om het gebruik van cyanide en cyanidehoudende producten te verbieden zonder het juiste protocol. Hij voegde eraan toe dat verder onderzoek noodzakelijk is, omdat men moet uitgaan van feiten en niet alleen van vermoedens.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister waarschuwt kleinschalige goudsector voor cyanide-gevaar