woensdag 21 april 2021
27.1C
Paramaribo
10.9C
Amsterdam
0
(0)

Minister Volksgzondheid bezoekt Pokigron

lees ook ...

Politiepost Domburg gesloten om Covid-besmetting

De politiepost te Domburg is ingaande vandaag voor tien dagen gesloten, omdat een politieman die werkzaam is op dit station, positief is getest op Covid-19. Zijn collega's moeten tien dagen in thuisqu...

Bij het bezoek van Minister Amar Ramadhin op vrijdag 4 december aan het dorp Pokigron werd hij op de grens met Brokopondo en Sipaliwini ontvangen door Districtscommissaris Ndepe Dinge waarna de minister deMedische Zending en het Streekziekenhuis Atjoni aandeed.

De bewindsman werd gastvrij ontvangen door de lokale bewoners en kreeg een rondleiding van Kapitein Jeroe. Aan het eind van de rondleiding bezocht de minister het Streekziekenhuis Atjoni, om vervolgens te praten met de lokale bevolking onder leiding van de Kapitein die enkele knelpunten onder de aandacht van de minister bracht. Eén daarvan was de naamgeving van het ziekenhuis. De kapitein gaf aan dat het ziekenhuis niet ligt te Atjoni maar in Pokigron. Ook drong kaptein Jeroe er bij de bewindsman op aan om het streekziekenhuis spoedig te doen operationaliseren, omdat de kosten voor vervoer naar en van de stad voor medische hulp hoog liggen.

Ook vroegen de bewoners via de kapitein om een dependance van het Staatsziekenfonds in het ziekenhuis Atjoni. Kapitein Jeroe had aan graag ambulanceboten te hebben om de kosten die gepaard gaan met het vervoeren van patiënten over de rivier te minimaliseren.

Dr. Maureen Wijngaarde gaf namens de Medische Zending aan dat de kwestie rond een SZF-kantoor te Atjoni reeds de aandacht heeft en dat het SZF samen met het ministerie bezig is verschillende opties daarvoor te bekijken.

De bewindsman zei blij te zijn met de punten die kapitein Jeroe namens de bewoners van Pokigron naar voren bracht. Hij zei evenwel geen loze beloften te zullen doen, maar eerst de situatie in kaart te willen brengen en vervolgens de mogelijkheden te bekijken hoe de gevraagde zaken te materialiseren.

Met het betrekking tot het Streekziekenhuis zei minister Ramadhin deze in fasen operationeel te willen maken. Het vervoeren van artsen van en naar het ziekenhuis is volgens de minister efficiënter dan het vervoeren van patiënten van en naar Paramaribo. Ter garantie van de medische zorg zijn enkele basisvoorwaarden nodig waarvan een goed operationaliseringsplan, medisch kader en medische apparatuur slechts enkele van de randvoorwaarden zijn. De opstart zal geschieden op basis van de medische behoefte onder de bewoners. Hiervoor is een intensieve samenwerking met de Medische Zending ter plaatse belangrijk. De minister zei ook dat er zal worden bekeken hoe de lokale bevolking in te zetten en van werkgelegenheid te voorzien.

Minister Ramadhin gaf ter afronding van zijn bezoek aan dat hij blij is dat de bouwtechnische voorwaarden van het ziekenhuis aanwezig zijn. Het gaat voornamelijk om de inrichting en het creëren van de voorwaarden, welke zullen maken dat mensen op een waardige manier behandeld kunnen worden. Naar zeggen van de bewindsman wordt er binnen korte termijn een operationalisatieplan voor het ziekenhuis te Pokigron/Atjoni in kaart gezet.

Er is een vervolgbezoek gepland in januari 2021, waarbij de minister het dorp Laduani zal bezoeken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Volksgzondheid bezoekt Pokigron