vrijdag 29 september 2023
33.4 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Raghoebarsing en GM van IDB hadden vruchtbaar gesprek

lees ook ...

Drieling Reyme ontmoet waarnemend president op hun 2e verjaa...

De ouders van de drieling Reyme zijn onlangs ontvangen door waarnemend president Ronnie Brunswijk. Ter gelegenheid van hun tweede verjaardag werden de drie kinderen persoonlijk naar hem gebracht. Met ...

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft met de General manager van de Caribbean Country Department van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), Tariq Alli, een overleg gehad. De functionarissen spraken over de samenwerking tussen Suriname en de bank. Suriname kreeg 14 leningen en 4 schenkingen die ingezet zullen worden voor duurzame projecten.

Na het overleg zijn de functionarissen tijdens een persconferentie op het ministerie ingegaan op diverse aspecten van de collaboratie. Minister Raghoebarsing liet tijdens de persconferentie doorschemeren dat hij een uitstekende bespreking heeft gehad met IDB-functionaris Alli en dat Suriname vanaf 1985 een goede samenwerking heeft met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

“De IDB ondersteunt Suriname in heel veel opzichten. Er zijn veertien projecten die worden gefinancierd door de financiële instelling. De IDB komt in met een financiering van ruim USD 375 miljoen en er zijn ook schenkingen van ruim USD 8,5 miljoen”, aldus de financiën minister. Hij geeft aan dat de projecten zijn geëvalueerd en afspraken zijn gemaakt hoe de projecten efficiënter en effectiever uitgevoerd kunnen worden.

Suriname en de IDB zijn van mening dat de ontwikkeling van Suriname niet alleen een aangelegenheid is van geld. “Geld is belangrijk, maar het gaat om de ontwikkelingsvisie. Het beleid van de IDB heeft ook de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als fundament, wat enorm positief is.” Minister Raghoebarsing geeft aan dat er wordt geïnvesteerd in bestuur, capaciteit en wederopbouw van de productie. De IDB-agenda die samen met Suriname wordt afgedraaid is geïntegreerd en afgestemd met het IMF-programma.

De financiën minister heeft uit de doeken gedaan dat er een project van USD 10 miljoen in voorbereiding is om de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) te versterken. “Er is een programma van USD 30 miljoen welke wordt voorbereid door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Ook het PURP-programma wordt uitgebreid.” De minister gaf aan dat er aan de IDB is gevraagd om Suriname vooral te ondersteunen met versnelde opbouw van de capaciteit. Het is volgens hem belangrijk om de instituties duurzaam op te bouwen.

General manager Alli merkte op dat de IDB een goede samenwerking heeft met Suriname. “Behalve dat we samenwerken met de overheid gaan we ook de private sector in Suriname ondersteunen.” Hij zei gesprekken te hebben gevoerd met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en dat hij onder de indruk is van hoe de SDG’s geïntegreerd zijn in de bedrijfsvoering. Naar zijn zeggen hebben Surinaamse bedrijven in de IDB een volwaardige partner gevonden om duurzaam invloed uit te kunnen oefenen op de ontwikkeling van Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Raghoebarsing en GM van IDB hadden vruchtbaar gesprek