maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Minister van Arbeid installeert adviescollege

lees ook ...

SLM ondertekent lease-overeenkomst voor nieuwe airbus

In december 2022 vond de ondertekening van de lease- agreement voor de B737-800 met AerCap plaats. Deze wordt momenteel reeds ingezet op de regionale route. Intussen werd door de Raad van Commissariss...

Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) heeft op maandag 28 maart het Arbeidsadviescollege (AAC) geïnstalleerd. AAC is een bij wet ingestelde tripartiet adviesorgaan, bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging. Vanwege het aantal leden dat verbonden is aan dit college, is er symbolisch voor de installatie voor enkele leden gekozen.

De bedoeling van het college is dat het op verzoek van de minister belast met arbeidszaken of uit eigen beweging advies uitbrengt aan de minister op het gebied van Arbeid. De algemene taak van het college is: het adviseren betreffende voorbereiding en uitvoering van overheidsbeleid inzake arbeidsaangelegenheden in de ruimste zin des woord. In het bijzonder heeft het college tot taak: het coördineren van standpunten van partners bij het uitbrengen van adviezen, het adviseren inzake de voorbereiding en totstandkoming van wettelijke regelingen inzake arbeid en het adviseren over overige arbeidsaangelegenheden.

Het Arbeidsadviescollege is onder andere het orgaan dat is ingesteld is om formeel invulling te geven aan de verplichting tot consultatie van de sociale partners, voor wat betreft arbeidsaangelegenheden. Met de instelling van het Arbeidsadviescollege wordt er ook invulling gegeven aan de verdragsverplichting van ILO Verdrag No. 144 Tripartite Consultation (International Labour Standards) van 1976, die op 10 november 1979 is geratificeerd door Suriname. Het verdrag handelt over Tripartiete raadplegingsprocedures ter bevordering van de ten uitvoerlegging van internationale arbeidsnormen. Volgens dit verdrag zijn er structurele tripartiete consultaties vereist op het gebied van arbeidsaangelegenheden.

Het college behoort samengesteld te zijn uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging. Het college wordt voorgezeten door Mohinie Babulall die ondersteunt wordt door de leden:

Rowan Noredjo (Inspecteur Generaal Arbeidsinspectie), Glenn Piroe (Onderdirecteur Juridische- en Internationale Zaken), Naomi Esajas- Friperson (Onderdirecteur Arbeidsmarkt), Dusty Santokhi- Karijadrana (Justitie en Politie), Imro Edam (A.V.V.S. de Moederbond), Jerrel Zeegelaar (Progressieve Werknemers Organisatie), Anita Palmtak- Coutinho (Centrale van Landsdienaren Organisatie), Claudette Etnel (Vakcentrale C-47), Genevieve Sairras (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven Suriname), Kamlesh Ganesh (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven Suriname), Diana Ensberg (Associatie van Surinaamse Fabrikanten), Roland Purperhart, Wihtley Lodik (secretaris). Naast deze leden zijn er ook een aantal plaatsvervangende leden zoals Meena Kandhai- Ramai, Ashwien Orie, Maureen Samuels, Kenneth Pinas, Guno Gallant, Sharon Leypold, Rudolgo Palmtak, Martia Clumper, Judith van der Gugten, Helen Doelwijt, Chantal Reiziger, Lucenda Pinas, Jean Pawirosentono- Moerawi (secretaris)

Minister Kuldipsingh heeft aangegeven dat zij de adviezen van het vorig college op prijs heeft gesteld en hoopt dat het gecontinueerd zal worden. Zij heeft de voorzitter zowel de leden bemoedigd om zich te blijven inzetten voor het uitbrengen van goed advies ten behoeve van arbeidsaangelegenheden. De richting van het college moet duidelijk zijn en daarnaast ook de ondersteuning naar het ministerie van AW&J toe. De bewindsvrouw kijkt uit naar een vlotte en productieve samenwerking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister van Arbeid installeert adviescollege