dinsdag 30 mei 2023
31.3 C
Paramaribo
14.6 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Sewdien van LVV bezoekt Nickerie

lees ook ...

Bewustwordingscampagne CRPD zet zich voort op scholen

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) hebben op woensdag 24 mei 2023 de bewustwordingscampagne over de Conventie voor de Rec...

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Parmanand Sewdien,  heeft een werkbezoek gebracht aan Wageningen in het district Nickerie. De bewindsman heeft zich er voornamelijk georiënteerd betreffende de gesteldheid  van de bestaande pompgemalen tenbehoeve van de rijstsector.

Er zijn momenteel twee van de drie pompen in bedrijf waarmee de regering de rijstarealen van voldoende water hoopt te kunnen voorzien. Er zijn nieuwe pompen uit India, maar de technici kunnen vanwege de COVID-19 pandemie nu niet naar ons land afreizen om de installatie van de pompen te begeleiden. Minister Sewdien merkt op dat met de beschikbare pompen, het waterniveau in de irrigatiekanalen toch aan het stijgen is.

Enkele boeren hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de grond te bewerken, zodat binnenkort kan worden overgegaan tot de inzaai van de ruim 5.000 hectare aan rijstarealen. Er zijn ook wat beperkingen die maken dat de in werking zijnde pompen niet op volle capaciteit kunnen draaien. Een van die beperkingen is de geringe stroomcapaciteit. Ook zijn niet alle primare waterwegen opgeschoond, maar de overheid is nu druk bezig de kanalen op te halen.

Een ander probleem waarmee het gebied kampt, is het watergetij. Per etmaal kunnen de pompen slechts zes uren water pompen. De sluis nabij de Arawararivier,  verkeert namelijk in deplorable staat. Daarbij is er ook een dijkopening  ontstaan waardoor alle irrigatiewater richting de Coppenamerivier stroomt. Voor de oplossing van dit probleem wordt er met het ministerie van Openbare Werken naar een oplossing gezocht, zodat er meer irrigatiewater beschikbaar komt.

Minister Sewdien gaf ook aan, dat door de aanhoudende droogte een zouttong; een onderlaag van zeewater, zich niet ver van gebied bevindt, wat nadelige gevolgen kan hebben voor het irrigatiewater

werkbezoek aan Wageningen
werkbezoek aan Wageningen

De minister vindt het ook van belang dat de Wakaypompen in bedrijf blijven. Van de vier werkt er maar  één goed,  één draait niet, en de overigen draaien niet op hun volledige capaciteit. Het is de bedoeling om met fondsen van de IDB de pompen een onderhoudsbeurt te geven.

De bewindsman zei ten aanzien van de waterschappen in Nickerie, dat die onder beheer van het ministerie van LVV komen te staan. Voorheen vielen ze onder het beheer van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport. De bewindsman hoopt dat voor dit seizoen ongeveer 5.000-7.000 hectare ingezaaid kan worden.

Wirendra Kalloe, Onderdirecteur Landbouw Regio-West zegt dat met de installatie van de drie nieuwe pompen uit India, de inzaai verhoogd kan worden, omdat 1 nieuwe pomp de capaciteit van de twee 60 jaar oude pompen overschrijdt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Sewdien van LVV bezoekt Nickerie