maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Sewdien lanceert agrarische transformatie in Philipusdorp

lees ook ...

Wegen Bernharddorp te Para worden aangepakt

Er is op vrijdag 12 april jongstleden een aanvang gemaakt met het bezanden van wegen te Bernarddorp in het district Para. Minister Riad Nurmohamed, de minister van Openbare Werken heeft zich persoonli...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onlangs onder grote belangstelling het startsein gegeven voor de agrarische transformatie van Philipusdorp in het district Para. De officiële lancering vond plaats in aanwezigheid van Gladys Kabalefodi, kapitein van Philipusdorp, en Hermien Pavion, directeur Agrarische Ontwikkeling Binnenland van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS).

Dit buitengewone initiatief, tot stand gekomen door samenwerking tussen de overheid en de inheemse gemeenschap van Philipusdorp, richt zich op het ondersteunen van diverse landbouwgewassen om zo een duurzaam karakter te geven aan de agrarische praktijken door middel van gewasdiversificatie.

Kapitein Kabalefodi benadrukte dat het idee voor deze transformatie ontstond in 2022 onder de bewoners van Philipusdorp. Het dorp, net als vele andere landelijke gemeenschappen, kampte met een uitdaging doordat jongeren naar de stad trokken op zoek naar betere kansen. Met voldoende beschikbare arealen zagen de dorpsbewoners mogelijkheden in de landbouw voor deze groep.

In eerste instantie gingen ze zelf aan de slag, maar later riepen ze de hulp in van het ministerie van LVV. Samen met deskundigen van het LVV-directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking werd het project verder uitgewerkt.

De steun van LVV bleek van onschatbare waarde, met name bij het openstoten van 4 hectare land voor verdere ontwikkeling en de praktische begeleiding van de landbouwers bij de teelt van verschillende gewassen. Het doel is om te investeren in trainingen en educatieve programma’s om de jeugd waardevolle vaardigheden aan te leren, zoals precisielandbouw met behulp van een druppelirrigatiesysteem, geïnstalleerd in samenwerking met Nederlandse experts en studenten van de Aeres Hogeschool. Na de lancering kregen de aanwezigen een rondleiding op het productiegebied waarbij het druppelirrigatiesysteem werd gedemonstreerd.

Naast dit project zal er ook een start worden gemaakt met een Farmer Field School voor het gewas markoesa, gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, wat niet alleen economische voordelen met zich meebrengt, maar ook bijdraagt aan verdere gewasdiversificatie.

Deze initiatieven ondersteunen niet alleen de lokale landbouwers, maar bieden ook praktijkmogelijkheden voor landbouwstudenten van het Natuurtechnisch Instituut (NATIN). Minister Sewdien overhandigde na afloop enkele landbouw- en tuinbouwgereedschappen aan kapitein Kabalefodi, met het oog op het uitvoeren van werkzaamheden op het veld.

“Deze bijzondere agrarische ontwikkelingen zullen niet alleen de landbouwmethoden in de dorpen veranderen, maar ook leiden tot een toename van zelfvoorziening,” verklaarde de minister. “We geloven dat deze samenwerking een welvarende toekomst belooft voor de agrarische sector in rurale gebieden, een toekomst die niet alleen inkomsten genereert, maar ook de ontwikkeling van lokale gemeenschappen bevordert.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Sewdien lanceert agrarische transformatie in Philipusdorp