zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Sewdien introduceert nieuwe aanpak voor kleinschalige rijstbouw in Nickerie

lees ook ...

Officiële datum voor Ied-Ul-Adha gevierd op 16 Juni

Het Ied-Ul-Adha feest, ook bekend als het offerfeest, wordt dit jaar gevierd op zondag 16 juni. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) verzekert dat organisaties die op deze dag het ...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de afgelopen vier weekenden in Nickerie doorgebracht om te overleggen met waterschapsbesturen en boeren uit verschillende polders over mogelijke oplossingen voor hun uiteenlopende problemen. Vanwege onder andere een tekort aan financiële middelen en dure inputs worden veel gebieden niet meer ingezaaid.

Boeren hebben hun huizen en percelen als onderpand gebruikt bij banken en andere financiers, die hoge rentes in rekening brengen. Afgelopen zaterdag heeft de minister na een bezoek aan de waterschappen Clara en Wasima vergaderd met de besturen van alle 12 waterschappen in Nickerie. Tijdens deze vergadering zijn in samenwerking met het bestuur van het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) de volgende besluiten genomen:

Vanaf 1 november zal NOFA voorfinanciering verstrekken aan kleinere boeren die tot 30 hectare beplanten, voor een totaal van ongeveer 10.000 hectare, waarbij de oogst ook als onderpand zal dienen. Op een later tijdstip zullen ook de middelgrote boeren in aanmerking komen.
In elke polder wordt een coöperatie opgericht die medeverantwoordelijk zal zijn voor de aflossingen. Zowel de levering van inputs als de afzet van de leden zal via de coöperatie verlopen.

De boeren zullen een bijdrage leveren aan een op te zetten spaarfonds waarmee inputs en machines zullen worden aangeschaft. Er zal een professioneel administratiesysteem worden opgezet voor de coöperaties, met ondersteuning van LVV en NOFA. Er zal ook overleg plaatsvinden met bestaande schuldeisers om te bekijken hoe de boeren verlichting kunnen krijgen.

De boeren zijn enthousiast over deze afspraken en bieden volledige ondersteuning aan dit oplossingsmodel. “Deze oplossing kost de overheid geen cent. Het is gewoon een kwestie van ‘out of the box’ denken en samenwerken,” beweert een aanwezige boer tijdens de vergadering.

Minister Sewdien geeft aan tevreden te zijn dat de boeren bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen. Hij benadrukt dat het ministerie zal doorgaan met het opzetten van sterke instituten zoals waterschappen, productschappen, coöperaties, onderzoek en voorlichting, met als uiteindelijk doel Crop Insurance te implementeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Sewdien introduceert nieuwe aanpak voor kleinschalige rijstbouw in Nickerie