donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.3 C
Amsterdam
1
(1)

Minister Sewdien installeert RVC bacovenbedrijf FAI

lees ook ...

Dertig verpleegkundigen doen mee aan leiderschapstrainingen

Dertig verpleegkundigen uit verschillende gezondheidsinstellingen doen mee aan de training ‘Leadership For Change’ (LFC). De Raad voor Verpleging in Suriname (RaVeSu) had maandag de openingsceremonie ...

Minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien heeft de Raad van Commissarissen van het bacovenbedrijf FAI geïnstalleerd. Dit bedrijf is op 6 november laatstleden door de Staat Suriname overgenomen van de Belgische moedermaatschappij Univeg, waardoor Suriname nu de enige aandeelhouder is. Univeg liet het bedrijf met personeel en schulden achter. Het bedrijf heeft behalve met de zware financiële uitdagingen, te maken met de beheersing van de moko-ziekte en het uitbreiden en de diversificatie van haar activiteiten.

De moko-ziekte is nu voor een groot deel onder controle. Ook is sinds het vertrek van het Belgisch managementteam een nieuwe exportmarkt aangeboord. In het aflopen jaar zijn er 26 containers bacoven geëxporteerd naar Barbados en er wordt nu geprobeerd voet aan de grond te krijgen in Haïti, een land met een markt van 11 miljoen inwoners.

De minister heeft na zijn oriëntatie bij het bedrijf, de Raad van Commissarissen geïnstalleerd met Parmila Bissumbhar als president-commissaris. De overige leden zijn Anand Ramkisoensingh, Leon Brunings, Yvette Rokadji, Rachel Breeveld en Lucretia Abende.

De minister, zijn staf en de RvC leden namen kennis van het rehabilitatie plan dat door de interim-directeur, Shiewa Nanhoe werd gepresenteerd. Het doel van dit plan is om in het jaar 2025 het medewerkersbestand te hebben opgevoerd naar 2000 medewerkers en een productiecapaciteit te hebben van 50 ton per hectare met 2000 ha in productie, waarbij 1 medewerker per ha wordt gerekend. Het interim-management is erin geslaagd de reeds behaalde certificaten te behouden voor Global G.A.P en Rainforest Alliance.

De bewindsman heeft aangegeven het volste vertrouwen te hebben in de RvC die bestaat uit kundige leden van verschillende disciplines, zoals mw. Bissumbhar en dhr. Ramkisoensingh, die geen onbekenden zijn in de bananen sector.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Sewdien installeert RVC bacovenbedrijf FAI