zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Sewdien bespreekt uitdagingen voedselzekerheid en droogte in Suriname

lees ook ...

Poetsmaand van de JTV

Jaarlijks houdt de Stichting Jeugdtandverzorging een Nationale Poetsdag op 7 mei. In het verlengde daarvan is er een Poetsmaand ontstaan. Tijdens deze maand promoot de stichting op verschillende plekk...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onlangs de belangrijkste uitdagingen en plannen van de regering uiteengezet, voortvloeiend uit de regeringsraadvergadering op woensdag 3 april. Centraal stonden de aanhoudende droogteproblemen in Suriname, het streven naar hogere voedselproductie en de discussie over de padieprijs.

Minister Sewdien wees op de risico’s van klimaatverandering voor de voedselzekerheid in de regio en benadrukte de noodzaak van dringende maatregelen om voedselschaarste te voorkomen. Hij refereerde aan de CARICOM-doelstelling om de voedselimport met 25% te reduceren tegen 2025, een ambitie die haalbaar is voor Suriname, met name door de focus te leggen op het verhogen van de rijstproductie in het rijstdistrict Nickerie.

De extreme droogte van de afgelopen acht maanden heeft echter een aanzienlijke impact gehad, vooral op de rijstbouw. De minister rapporteerde over ongekende verdamping van rijstarealen en noemde diverse irrigatieproblemen die aangepakt moeten worden, waaronder kwesties met de Wakay-pomp, het pompgemaal Wageningen en de sluis te Arawara. Desondanks is het gelukt om met noodmaatregelen een aanzienlijke hoeveelheid arealen te zaaien.

Ook de padieprijs vormt een uitdaging binnen de sector, waarbij er vaak meningsverschillen zijn tussen boeren en opkopers. Ondanks de geliberaliseerde markt, zoekt de regering manieren om de producenten te ondersteunen, onder meer door te investeren in de vernieuwing van machinerie en het opzetten van coöperaties.

De minister bracht ook een ander urgent probleem onder de aandacht: de opgedroogde drinkwaterputten in enkele gemeenschappen. Als reactie hierop heeft de regering besloten om drinkwater te distribueren met trucks, met ondersteuning van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en lokale ondernemers.

Deze initiatieven onderstrepen de inzet van de Surinaamse regering om de voedselzekerheid te waarborgen en de impact van klimaatverandering te mitigeren, ondanks de huidige uitdagingen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Sewdien bespreekt uitdagingen voedselzekerheid en droogte in Suriname