zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
3.5
(2)

Minister Ramdin over het buitenlands beleid

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, vanwege de inflatiecijfers kun je uitrekenen hoeveel procent de koopkracht gedaald is. In 2020 en 2021  was de inflatie rond de zestig procen...

Minister Albert Ramdin ging tijdens de persconferentie in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse zaken, International Business en Internationale Samenwerking op 24 februari jongstleden, in op vragen van de aanwezige pers betreffende de voor Suriname belangrijke buitenlandse zaken.

De bezorgdheid over de inval van Rusland in Oekraïne werd geuit en gevraagd werd naar Surinames standpunt hierover. De bewindsman gaf aan dat Suriname sowieso geweld uitsluit en altijd de weg van dialoog volgt. Op grond hiervan blijft Suriname de opinie van de Caricom en de VN volgen. Verder is aangegeven dat als gevolg van deze inval, olie en gasprijzen in de wereld zeker zullen stijgen. Vooralsnog geldt de in Suriname aangekondigde maatregel nog steeds dat de benzineprijs elke maand aangepast zal worden.

Zaken zoals het gedoogbeleid met betrekking tot het Tigri gebied en het gebruik van een verkeerde Surinaamse kaart door het ministerie van Buitenlandse zaken van Nederland, kwamen eveneens aan de orde. Minister Ramdin gaf te kennen dat er met betrekking tot het betwist gebied, officieuze gesprekken met Guyana op de agenda staan en dat wij in afwachting zijn op de resultaten van de grenscommissie.

De kwestie van de verkeerde kaart, waarbij het grensgebied Tigri niet aan Suriname toebehoort, is aangehaald en ook Surinames visie hierover is meermalen aangegeven. Indien Nederland ervanuit gaat dat zij gebruik maken van een kaart van de cartografische afdeling van de VN, en haar geen blaam treft, zal Suriname ervoor moeten zorgen dat deze de juiste kaart ontvangt ter gebruik.

Tevens ging minister Albert Ramdin in op de suggestie van de gemeenschap dat de regering ‘snoepreisjes’ plaatst onder de noemer ‘dienstreizen’. Daarop gaf de minister aan dat geen enkel land op zichzelf staat en dat Suriname zich als lid van diverse wereldorganisaties dient te vertegenwoordigen in de wereld.

“Buitenlands beleid is nodig en een land moet zichzelf laten zien in de wereld. De reizen moeten niet worden gezien als kostenpost maar als een investering aangezien de missies zich terug moeten verdienen, en dat gebeurt al”, aldus de regeringsfunctionaris.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ramdin over het buitenlands beleid