donderdag 8 december 2022
29.2 C
Paramaribo
3.9 C
Amsterdam
5
(1)

Minister Ramdin over exportmogelijkheden in de Caricom

lees ook ...

ZON thuiszorg in Marowijne dreigt te sluiten

Bejaardenverzorgsters van Zon Thuiszorg Marowijne, hebben het werk uit ontevredenheid neergelegd. Het is al geruime tijd zo, dat er onregelmatigheden plaatsvinden binnen het tehuis ten aanzien van de ...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), ging naar aanleiding van de 42ste Caricom Staatshoofden meeting tijdens de persconferentie op dinsdag 6 juli 2021, in op de ontwikkelingen op het gebied van aardolie en gas en de nieuwe mogelijkheden die het voor Suriname brengt in het Caribisch gebied. De minister gaf aan dat er met een aantal landen in de regio strategisch samengewerkt zal worden om deze sector verder tot bloei te brengen.

Zo wordt dus al gewerkt met Guyana, maar er zal ook de mogelijkheid zijn om met Trininad and Tobago, die een enorme ervaring heeft en ook toeleveranties voor Suriname kan realiseren, samen te werken”. De bewindsman zei dat er niet alleen met Trinidad and Tobago samengewerkt zal worden op het gebied van aardolie en gas, maar ook met Frans-Guyana en Brazilië. Verder bestaan er mogelijkheden voor een strategische samenwerking in een kleine subregio’s van de Caricom tussen landen die dichtbij elkaar liggen.

Minister Ramdin gaf verder aan dat het integratieproces tussen deze landen dynamisch is. Hij vind dat er niet alleen moet worden stilgestaan bij wat er is afgesproken, maar ook naar wat de nieuwe mogelijkheden zijn in de wereld van vandaag. Suriname put al enorme voordelen uit de concrete samenwerkingsovereenkomsten in de regio. Zo wordt er vanuit Suriname naar  reeds steenslag en andersoortig materiaal naar Guyana geëxporteerd voor de wegenbouw. Het grootste deel dat daar wordt gebruikt komt uit Suriname. En met Barbados wordt er gewerkt aan een agrarisch project betreffende schapenteelt.

Ook op het gebied van de voedsel en agrarische productie komen er  veel meer samenwerkingen. Vanuit het Caribisch gebied wordt er door de wereld ongeveer 4 miljard aan voedsel geïmporteerd. “Daar ligt een enorme mogelijkheid voor ons om dichtbij een markt te bedienen waarvan wij onderdeel zijn. Op grond daarvan moeten wij zeker veel meer samenwerking en exportmogelijkheden verwachten op het stuk van voedselproductie en agrarische productie”, aldus minister Ramdin.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ramdin over exportmogelijkheden in de Caricom