woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Ramdin: geen Surinaamse militairen in Haïti

lees ook ...

Brunswijk voorziet Boven-Suriname van 10 kg rijst per gezin

Oogsten zijn mislukt in het binnenland door de aanhoudende droogte. Dit deelde districtcommissaris (dc) Ndnepe Dinge van het bestuursressort Boven-Suriname mee aan de Ware Tijd. Daarom heeft waarnemen...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) weerlegt berichten op sociale media die suggereren dat Surinaamse militairen in Haïti zijn. Hij noemt dergelijke berichten tendentieus en triest, en betreurt het dat ze worden verspreid. Volgens de minister is het overleg over het sturen van een multilaterale veiligheidsmissie naar Haïti onder leiding van Kenia nog aan de gang.

Suriname heeft de intentie om een kleine groep militairen en functionarissen beschikbaar te stellen, maar dit kan pas nadat de rollen van de militairen zijn bepaald en afgesproken. Minister Ramdin benadrukt dat het traject van bepaling en training nog moet worden doorlopen. Hij verduidelijkt dat er momenteel geen Surinaamse militairen in Haïti zijn, en dat ook geen militairen van andere landen daar zijn als onderdeel van een veiligheidsmissie. Een mogelijke toekomstige multilaterale missie zal waarschijnlijk in eerste instantie bestaan uit Kenianen en Jamaicanen, aldus de minister.

De situatie in Haïti baart zorgen en staat hoog op de agenda van de Caricom-lidstaten onder leiding van president Irfaan Ali. Het land wordt momenteel geplaagd door grote onrust nadat ontevreden bendes aanvallen hebben gepleegd op belangrijke instanties. Minister Ramdin benadrukt dat criminele organisaties de overhand hebben in Haïti, waardoor de regering moeite heeft om orde en rust te handhaven.

Er wordt frequent gecommuniceerd met verschillende regeringsleiders over de situatie in Haïti. Minister Ramdin kondigt aan dat er komende zaterdag weer een overleg zal plaatsvinden op het niveau van regeringsleiders, waar president Chandrikapersad Santokhi ook aan zal deelnemen. “Wij staan solidair achter het Haïtiaanse volk, dat al onder moeilijke omstandigheden leeft en het nu nog zwaarder heeft”, besluit de minister.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ramdin: geen Surinaamse militairen in Haïti