zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
5
(2)

Minister Ramdin: ‘Excuses slavernijverleden moeten in Suriname plaatsvinden’

lees ook ...

Kookgas schaarste: “kleine gasflessen al maand niet verkrijg...

Al bijna een maand zijn er geen kleine gascilinders te vinden bij diverse verkooppunten, tot groot ongerief van personen die dagelijks dit kookgas gebruiken. Ogane, dochteronderneming van N.V. Energie...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft gisteren de Speciaal Gezant Slavernijverleden, Frédérique de Man, ontvangen voor een kennismakingsgesprek op het ministerie. Dit bezoek komt na de excuses die minister-president Mark Rutte van Nederland in december 2022 aanbood aan alle nazaten van tot slaaf gemaakten.

Tijdens het gesprek werden de afspraken besproken die gemaakt waren tijdens het vorige bezoek van premier Rutte aan president Chandrikapersad Santokhi. Minister Ramdin gaf aan dat president Santokhi begin januari 2023 had aangegeven de discussie over het slavernijverleden breder te willen trekken, rekening houdende met vier fases: de periode voor de slavernij, de periode van de slavernij, de periode na de slavernij (in het bijzonder contractarbeid van 1873-1936) en de periode na 1936 (het politiek proces van koloniaal verleden naar Statuut en verder).

De minister benadrukte het belang van een juiste begeleiding van dit proces en dat er een Nationale Coördinator zal worden aangewezen voor de praktische uitvoering. De Speciaal Gezant gaf aan dat het bezoek gezien moet worden als voortrekker van de dialoog van Nederlandse zijde en de wens een inventaris te willen plegen op welke wijze een bijdrage kan worden geleverd door alle maatschappelijke groepen te horen.

Minister Ramdin benadrukte dat de excuses van Nederland voor het slavernijverleden in Suriname moeten plaatsvinden en dat Suriname behoedzaam om zal gaan met de meetings om geen onrealistische verwachtingen te scheppen. Minister Amoksi vroeg naar de internationale dimensie van het onderzoek en De Man gaf aan dat Nederland een autonoom traject volgt maar openstaat voor gesprekken met derden.

Minister Ramdin gaf aan dat de lokale consultaties belangrijk zijn voor Suriname en dat de resultaten daarvan tijdig zullen worden doorgegeven voor verdere dialoog met Nederland.

De Surinaamse delegatie bestond verder uit minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol), minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa), directeur Mavrick Boejoekoe van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en diverse functionarissen van het ministerie van BIBIS. De speciaal gezant was vergezeld van de functionarissen Sonja Kuip en Reint Vogelaar van de Nederlandse ambassade.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ramdin: ‘Excuses slavernijverleden moeten in Suriname plaatsvinden’