maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
5
(1)

Minister Ramdin deelt hoogtepunten van 46e Caricom staatshoofden conferentie

lees ook ...

FIU en KPS bundelen krachten tegen witwassen en georganiseer...

Op vrijdag 19 april 2024 werd een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen de Financial Intelligence Unit (FIU) en het Korps Politie Suriname (KPS). Dit MoU is gericht op het uitwisselen v...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft een samenvatting gegeven van de belangrijkste momenten tijdens de 46e Caricom Staatshoofden Conferentie, gehouden in het Marriott Hotel in Georgetown. De conferentie, bijgewoond door regeringsleiders van Caricom-lidstaten, begon met een reeks activiteiten waarbij regionale en internationale kwesties centraal stonden. Bij zijn aankomst was president Chandrikapersad Santokhi intensief betrokken bij verschillende presentaties, waaronder die voor de Guyanese Kamer van Koophandel en Rotary International in Guyana, die positief werden ontvangen en veel reacties uit de samenleving genereerden.

Tijdens de openingsceremonie van de conferentie, met formele ceremoniële activiteiten, benadrukten president Irfaan Ali van Guyana en premier Roosevelt Skerrit van Dominica, tevens voormalig voorzitter van Caricom, de agenda voor de vergadering en bespraken ze belangrijke regionale en internationale kwesties. Een van de hoogtepunten was een uitgebreide en transparante discussie over de situatie in Haïti, waarbij de huidige premier Ariel Henry aanwezig was. Minister Ramdin verklaarde dat er harde woorden zijn gevallen en dat deze discussie zal worden voortgezet.

De veiligheidssituatie in Haïti blijft een punt van zorg. Minister Ramdin hoopt dat er aan het einde van de vergadering door gezamenlijke inspanningen een weg naar voren wordt gevonden. De veiligheidsmissie in Haïti onder leiding van Kenia gaat door en Suriname zal ook deelnemen, hoewel details nog moeten worden bekendgemaakt. Het doel is dat Haïti zelf, inclusief de regering, de bevolking en politieke partijen, het eens worden over de manier waarop verkiezingen moeten worden gehouden. Dit zal duidelijk worden wanneer een tijdlijn voor dit traject wordt vastgesteld.

Naast de besprekingen over Haïti staan ook andere belangrijke regionale vraagstukken op de agenda, waaronder de gemeenschappelijke markt, veiligheidskwesties en transport binnen de regio. Later op de dag en op dinsdag 27 februari zullen in besloten kring meer vertrouwelijke en gevoelige onderwerpen worden besproken, zoals de kwestie-Haïti, veiligheidsproblemen en grensgeschillen. Er zullen ook gesprekken plaatsvinden met gasten uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten en de Braziliaanse president Lula da Silva.

De conferentie wordt afgesloten met de goedkeuring van een gezamenlijke verklaring waarin alle besluiten worden vastgelegd. Minister Ramdin hoopt dat de uitvoering van deze besluiten onmiddellijk zal volgen. Op de laatste dag zal ook een trilaterale ontmoeting plaatsvinden tussen presidenten Ali, Santokhi en Lula da Silva, gericht op het bespreken van strategische samenwerking in het grensgebied tussen Suriname, Guyana en Brazilië. Het doel is om op het gebied van infrastructuur, energie, investeringen, landbouw, gas en industriële ontwikkeling de drie landen bij elkaar te brengen en een toekomst te creëren voor de samenlevingen en de komende generaties.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ramdin deelt hoogtepunten van 46e Caricom staatshoofden conferentie