Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister Ramadhin van Volksgezondheid ontmoet patiëntje dat naar Columbia gaat

Geplaatst

op

Minister Ramadhin Met Moeder En Dochter Jubithana

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, is tijdens zijn oriëntatiebezoek aan de Johan Adolf Pengel International Airport in kennis gesteld van het vertrek van Jaleyah Jubithana. Dit kindje gaat voor behandeling naar Colombia. De bewindsman, die op zaterdag 12 september 2020 op de luchthaven was, heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de moeder en familie bij vertrek moed in te spreken, beterschap toe te wensen en hun gevraagd vanuit Colombia in contact te blijven.

Het ministerie van Volksgezondheid is sinds de vorige week bezig voorbereidingen te treffen voor 19 patiënten die voor behandeling naar Colombia moeten. De patiënten, die al maanden wachten op hun vertrek, konden niet eerder vertrekken  vanwege het gesloten luchtruim in Columbia  en de ongunstige COVID-19 situatie in beide landen. In feite zouden alle 19 personen op zaterdag 12 september naar Colombia vertrekken met een humanitaire vlucht chartered door Seismic, een contractor van Staatsolie. Helaas heeft deze vlucht geen voortgang gevonden, maar zal de komende week uitgevoerd worden.

Zeven personen keerden terug naar Suriname met de vlucht die patiënten komt ophalen. Zij hebben in Colombia ook een behandeling ondergaan, maar konden vanwege het gesloten luchtruim niet eerder naar Suriname terugreizen. Dankzij de inzet van het ministerie van Volksgezondheid en Seismic, die deze mensen kosteloos heeft getransporteerd vanuit Colombia, zijn de Surinamers terug bij hun familie.  –  culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ivy
woensdag 16 september 2020 22:04

Heel goed minister, dat heeft de familie zeker goed gewaardeerd, die betrokkenheid is zeer belangrijk

Yamilia lahera
woensdag 16 september 2020 23:22

Gefeliciteerd voor ministerie

Marlon
donderdag 17 september 2020 06:30

Beterschap hoorAdvertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen