vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
5
(1)

Minister Ramadhin onthult vermoedelijk misbruik van Armulov-gelden bij SZF

lees ook ...

USAID biedt kansen voor duurzame energie in Caribisch Gebied...

Het Directoraat Technologische Innovatie (DTI) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft op dinsdag 20 februari 2024 een informatiesessie georgan...

Tijdens de begrotingsbehandeling van 2024 in het parlement heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid schokkende onthullingen gedaan over financiële onregelmatigheden bij het Staatsziekenfonds (SZF) gedurende de vorige regeringsperiode van 2014 tot en met 2021. Uit de nu geproduceerde jaarrekeningen blijkt dat er aanzienlijke onregelmatigheden zijn geweest in de omgang met financiële middelen die bestemd waren voor de zorg.

Minister Ramadhin benadrukte dat de accountant nog geen definitieve conclusies heeft getrokken, maar dat er voldoende bewijs en indicaties zijn van financieel wangedrag. Bij het overnemen van het beheer in 2020 ontdekte de huidige regering dat de laatste beschikbare jaarrekening van het SZF dateerde uit 2014, wat de situatie compliceerde.

Een opvallend punt is het vermoedelijke gerommel met Armulov-gelden, een regeling waarbij patiënten met bepaalde ziekten naar het buitenland worden gestuurd voor behandeling, meestal naar Colombia. Minister Ramadhin onthulde dat de directie van het SZF buiten de geneeskundige commissie om besluiten heeft genomen om mensen onder deze regeling weg te sturen, waaronder vrienden en familie.

Daarnaast zijn er onverantwoorde dienstreizen en verdachte aankopen, zoals de aanschaf van gebouwen, aan het licht gekomen. De Armulov-regeling, die een beleidsmaatregel van de overheid is, wordt niet door het SZF betaald.

De geneeskundige commissie behoort besluiten te nemen over wie in aanmerking komt voor deze regeling, maar uit de jaarverslagen blijkt dat de directie eigenmachtig beslissingen nam zonder de aanvragen te laten toetsen door de commissie. Het misbruik van SZF-middelen loopt naar verluidt op tot miljoenen Amerikaanse dollars.

In 2021 deed minister Ramadhin aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen het vermeende misbruik van deze middelen. Het onderzoek naar deze financiële onregelmatigheden zal naar verwachting doorgaan.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ramadhin onthult vermoedelijk misbruik van Armulov-gelden bij SZF