maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Ramadhin maakt abortus bespreekbaar

lees ook ...

Geen ontheffing voor invoer auto’s onder bouwjaar 2014

Er zal geen ontheffing meer worden verleend om auto’s onder bouwjaar 2014 in te voeren in Suriname. Dit wordt bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische...

Abortus is in Suriname officieel verboden. De minister van Volksgezondheid wil dat veranderen.  “We moeten dit op de agenda zetten. Er zal een nationale dialoog moeten komen, rekening houdend met de gevoelens en inzichten van alle groeperingen in de samenleving.”zegt de minister. De bewindsman wil de gezondheidszorg in een breder kader plaatsen. Hij wil stimuleren dat seksualiteit in het programma van de basischool wordt opgenomen.

Stichting Lobi Health Center bestaat al 53 jaar in de gemeenschap. In het teken  hiervan heeft de minister de organisatie bezocht. Deze organisatie is niet meer weg te denken volgens hem als het gaat om voortplanting en preventieve publieke gezondheidszorg in de gemeenschap.

Directeur Nensy Bandhoe zei, dat met het bezoek van de minister een basis is gelegd voor samenwerking. “De minister staat open voor het public health-gedeelte en zijn ideeën komen overeen met de onze. Dat was heel verrassend.”zegt de directeur. Zij heeft het bezoek van Ramadhin positief ervaren. De minister is als student geneeskunde reeds betrokken geweest bij de stichting. Hij wil dit werk stimuleren door te kijken als sommige essentiële medische diensten vergoed kunnen worden. “Lobi kan dan een nog belangrijkere rol gaan spelen in en voor de samenleving” zegt Ramadhin.

Stichting Lobi is een begrip in de preventieve gezondheid in ons land. Jaarlijks worden er 150.000 seksuele en reproductieve diensten aan 20.000 landgenoten verleend. De stichting voert ook preventieve onderzoeken uit en wel over gezonde levensstijl, controle van bloedsuiker en bloeddruk, baarmoederhals-, borst- en prostaatkanker onderzoek. Honderden mensen worden door verwezen voor nader onderzoek.

Stichting Lobi Health Center streeft ernaar om ondanks de pandemie financieël stabiel te worden en gaat nieuwe uitdagingen aan volgens Bandhoe. De directie heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de minister certificaten te laten uitreiken aan deelnemers van een door haar georganiseerde cursus over anticonceptie-implantaten. Tijdens de training zijn de nieuwste anticonceptie ontwikkelingen behandeld. Zo is er een spiraaltje die onder de huid wordt geplaatst. Voortaan zal men dat  toepassen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ramadhin maakt abortus bespreekbaar