woensdag 24 juli 2024
31 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
5
(1)

Minister Raghoebarsing wil transformatie overheidsfinancien

lees ook ...

Stichting 1 voor 12 zoekt dringend hulp voor 61-jarige Haïti...

Stichting 1 voor 12 is dringend op zoek naar hulp voor de 61-jarige Haïtiaanse man Vilmeney Lotere, die sinds dinsdag 16 juli 2024 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ligt na een spoedamputa...

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei op maandag 20 februari in De Nationale Assemblee (DNA) dat veel vertragingen en irritatie bij overheidsinstituties ontstaan door verouderde procedures. “Ook daarin moeten we hervormen”, aldus de bewindsman, die eerder in zijn spreekbeurt was ingegaan op de hervormingen bij de Belastingen.

Volgens ’s lands penningsmeester moet ervoor gezorgd worden dat overheids-werkarmen, snel en slagvaardig kunnen werken. “Het is niet zo dat onze instituties niet werkwillig zijn, maar de regels zijn te traag en langdradig.” Minister Raghoebarsing geeft aan dat zijn departement vooral de taak heeft het beheer te voeren over staatsmiddelen en het goed uitzetten ervan. Zo moet ervoor gezorgd worden dat er geen tekorten zijn en dat uitgaven verantwoord kunnen worden.

De bewindsman zegt dat de overheid afhankelijk is van inkomsten uit belastingen en niet-belastingmiddelen. Hij legt de nadruk op het hervormen van de Belastingdienst en zegt dat er naast het uitvoeren van de belasting toegevoegde waarde (btw), veel meer gebeurt. Zo wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw van de capaciteit en transformatie van de Belastingdienst.

“Waar er voorheen werd gekeken naar de loontrekkers, worden de gelden nu gehaald daar waar ze gehaald moesten worden.” De capaciteitsopbouw geschiedt door middel van automatisering, aanpassing van het Asycuda-systeem van de douane en het instellen van een semiautonome inningsinstantie.

Naast het innen van belastingen wordt er ook gewerkt aan het binnenhalen van aanvullende financiering bij bijvoorbeeld multilaterale instellingen als de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Wereldbank, de Caribbean Development Bank (CDB), het Franse Ontwikkeingsbureau (AFD), de Islamic Development Bank (IsDB), de Europese Commissie en het OPEC Fund for International Development (OFID). Daarnaast kan ook bij landen als India, China en Nederland additionele financiering betrokken worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Raghoebarsing wil transformatie overheidsfinancien