donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Ori roept op tot dialoog: verwacht maandag normalisatie onderwijs

lees ook ...

Natingebouw krijgt facelift

Het Natuur Technisch Instituut (Natin) krijgt een opknapbeurt. Staatsolie sponsort dit samen met anderen. Zij die verbonden zijn aan dit schoolgebouw zijn zeer ingenomen met de vernieuwingen. Wel moet...

Na ruim een week van ontwrichting van het onderwijsproces in Suriname, verwacht Minister Henry Ori dat de situatie zich spoedig zal normaliseren. De verstoringen werden veroorzaakt door acties van verschillende samenwerkende bonden, waaronder de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en het Syndicaat van Leerkrachten. Deze acties, die op vrijdag zijn opgeschort, leidden tot de sluiting van veel scholen en brachten aanzienlijke onzekerheid in het onderwijslandschap.

Tijdens een persconferentie benadrukte Minister Ori dat er volgens hem geen sprake was van een conflict tussen de werkgever en de bonden. Hij pleitte voor een dialoog voordat bonden besluiten om tot actie over te gaan, en betreurt dat deze stap niet eerst is genomen. Met het schooljaar net van start gegaan, heeft de onderbreking van het onderwijsproces duidelijke gevolgen voor de leerlingen. De bewindsman uitte zijn bezorgdheid over wat hij beschreef als “anarchie” als gevolg van wilde stakingen, vooral wanneer er geen sprake is van een formeel arbeidsconflict.

Een van de kernpunten van de acties was de btw-wet, die al was aangenomen door De Nationale Assemblee en daarmee niet eenvoudig teruggedraaid kon worden. Minister Ori merkte op dat problemen met het vervoer inmiddels zijn opgelost, zij het met extra controlepunten die het proces enigszins hebben vertraagd. Inspanningen zijn geleverd om leerkrachten naar afgelegen gebieden te vervoeren, en er is gezorgd voor extra drinkwater in verschillende regio’s.

Ondanks de verstoringen zullen er geen consequenties worden verbonden aan de acties door het ministerie. Minister Ori benadrukte echter dat in de toekomst een gedegen dialoog moet plaatsvinden voordat leerkrachten besluiten om tot actie over te gaan. Hij verwelkomde het bereikte compromis tussen de regering en de vakorganisaties en hoopt op een rustig vervolg, waarbij de focus op het onderwijsproces en de belangen van de leerlingen centraal staat.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ori roept op tot dialoog: verwacht maandag normalisatie onderwijs