dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Ori geeft startsein voor schriftelijke toets leerjaar 10

lees ook ...

Nieuwe Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos ontvangen do...

Op 27 september 2023 heeft de nieuwe ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, Walter Oostelbos, zijn geloofsbrieven overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi van Suriname. President Sa...

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft op woensdag 21 juni het startsein gegeven voor de schriftelijke toets van leerjaar 10 op de Anton Residaschool. Deze toets meet de beheersing van de algemeen vormende vakken (Nederlands, Engels, Rekenen, Wiskunde en Natuurkunde) en beroepenoriëntatie. Het doel is om te bepalen in hoeverre de leerlingen de leerstof beheersen en waar nodig extra ondersteuning te bieden door middel van aanvullende lessen.

Volgens minister Ori is de toets vergelijkbaar met de vroegere glo-toets en heeft het een diagnostisch karakter. Het is geen selectietoets en leerlingen zullen na het afronden van het assessment doorgaan naar het 11e leerjaar (3e mulo/3e lbo). De minister benadrukt dat er geen sprake zal zijn van selectie en dat het gehele proces diagnostisch zal verlopen. Indien een leerling laag scoort op bepaalde vakken, zal er snel bijles worden gegeven om de leerling te versterken.

Minister Ori is van mening dat het zittenblijven van leerlingen niet effectief is en wil voorkomen dat kinderen uitvallen of het onderwijssysteem verlaten. Het minOWC werkt momenteel aan een alternatieve aanpak waarbij leerlingen worden behouden en extra ondersteuning krijgen om alsnog door te stromen naar het volgende leerjaar.

De vroegere glo-toets bepaalde of leerlingen richting mulo of lbo gingen. Veel leerlingen kozen voor lbo, maar liepen op een gegeven moment vast in het onderwijssysteem en moesten gaan werken. Het nieuwe assessment heeft als doel om diagnostisch te bepalen of leerlingen de leerstof voldoende beheersen en om hun interesses te achterhalen, zowel op wetenschappelijk (academisch) gebied als op het gebied van beroepsvorming.

Vervolgens kunnen ze doorgaan naar het 11e en 12e leerjaar, waar ze de mogelijkheid krijgen om een keuze te maken binnen het voortgezet onderwijs, zoals vwo, havo, Imeao, Natin, enzovoort, aldus de bewindsman.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Ori geeft startsein voor schriftelijke toets leerjaar 10