zondag 1 oktober 2023
37.7 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
5
(1)

Minister Mac Andrew brengt armoede landelijk in kaart

lees ook ...

Sluis te Donderskamp/Konomerume wordt hersteld

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij bracht het afgelopen weekend een orientatiebezoek aan de Arawarasluis in het Boven Nickerie/Wayambogebied die buiten werking was, door geb...

Tijdens een kennismakingsontmoeting van minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) en de commissie Armoedegrens Bepaling op 24 mei jongstleden, gaf de minister aan dat de armoede in Suriname landelijk goed in kaart moet worden gebracht om inzicht te verkrijgen over de werkelijke armoedesituatie in ons land.

Dit ziet hij als een noodzakelijke voorwaarde om gericht en effectief beleid te kunnen ontwikkelen voor de bestrijding en de vermindering van armoede. De minister onderstreepte het belang van actuele data en benadrukte dat armoede slechts aangepakt zal kunnen worden middels nationaal geïntegreerd beleid, aangezien diverse ministeries bij de aanpak van dit vraagstuk betrokken zijn. De Sustainable Development Goals (SDG) 1, namelijk no poverty, naast SDG 8 en Decent Work, zijn het meest relevant  voor het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.

De  bewindsman kreeg de laatste stand van zaken door van de commissie over haar productiviteit, waaronder al een notitie is over de armoedegrensbepaling. De focus is nu op een Nationale Multidimensionele Armoede Index. Voor het opmaken van deze index wordt gekeken naar gezondheid, onderwijs, levensstandaard en financiële – en sociaal-economische zekerheid. De indicatoren voor deze vier belangrijke levens voorwaarden, zijn ook al opgesteld door de commissie.

De commissie ging ook in op issues, welke haar werkzaamheden beïnvloeden, zoals het niet beschikbaar zijn van actuele data en de noodzaak om twee databases te gebruiken. Het ligt in de bedoeling dat binnen twee maanden de commissie haar onderzoek zal hebben afgerond en een rapport met beleidsaanbevelingen zal aanbieden aan de bewindsman voor bespreking en besluitvorming in de Raad van Ministers. De commissie zal in de komende periode ondermeer een consultatieronde houden met diverse stakeholders.

De noodzaak voor een armoedesurvey en een permanente commissie Armoede, die op geïntegreerde wijze het vraagstuk zal moeten blijven bestuderen om de regering omstandig te kunnen adviseren over armoedebestrijding, werd zowel door de minister als de commissie benadrukt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Mac Andrew brengt armoede landelijk in kaart