woensdag 29 november 2023
24.2 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Mac Andrew bezoekt Scholingsinstituut voor de vakbeweging

lees ook ...

Suriname investeert in infrastructuur met twee belangrijke c...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft onlangs twee belangrijke contracten ondertekend voor de modernisering van de infrastructuur in Suriname. Het eerste contract betreft de bouw van een geava...

Het Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) heeft op 27 mei 2022 bezoek gehad van minister Steven Mac Andrew van van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Tijdens zijn bezoek moedigde de bewindsman het personeel aan om voort te gaan met de vorming en scholing van vakbondsleiders, omdat Suriname daarbij gebaat zal zijn. 

De bewindsman uitte zijn overtuiging dat vakbondsleiders en individuele vakbonden een wezenlijke bijdrage kunnen leveren om de doelen van Decent Work (fatsoenlijk werk) te bereiken. Het SIVIS kan hiertoe meehelpen door in zijn scholings- en vormingswerk te trachten het concept van Decent Work nog meer ingang te doen vinden bij vakbondsleiders. De bewindsman benadrukte, dat vakbonden en werkgevers tegenwoordig moeten moeten kiezen voor dialoog. De oude conflicttheorie is vervangen door het concept van Decent Work, waarvan sociale dialoog een belangrijke pijler is.

Het SIVIS is voornemen zich te transformeren in een Academie om haar bestaanszekerheid te blijven garanderen. Dit juicht de bewindsman toe. Hij heeft het instituut voorgesteld om te zoeken naar mogelijkheden voor het aangaan van partnerschappen met relevante organisaties, zowel binnen als buiten Suriname. Zo noemde hij de International Labour Organization (ILO) en het International Training Centre (ITC), maar ook labour colleges in de regio. Op het vlak van vakbondseducatie- en vorming zouden er bij deze organisaties genoeg mogelijkheden voor samenwerkingsvormen zijn.

De opleidingen kunnen eventueel ook online worden gevolgd. De bewindsman vindt echter dat de toekomstige opleidingen de tripartiete partners ten goede moet komen en dat deze partners de doelgroep moeten blijven waarop het SIVIS zich focust. Hij noemde enkele opleidingen die van belang zijn voor zowel de vakbeweging als voor het bedrijfsleven zoals: Human Resource Management, Industrial Relations, maar ook Social Protection.

Ten aanzien van de operationele kosten van het SIVIS, deed minister Mac Andrew een beroep op de directeur van het instituut om de toekomstige opleidingen zoveel als mogelijk tegen marktconforme tarieven aan te bieden, maar ook met de vakbeweging na te gaan hoe die financieel in kan komen bij het trainen van haar leden. Het ministerie zal volgens de minister het SIVIS blijven ondersteunen, maar er werd bij gezegd, dat de financieel-economische ruimte van de regering momenteel zeer beperkt is.

Directeur Victor Jones, van het SIVIS die blij was met het bezoek van de bewindsman, zegt dat het instituut al hard op weg is zijn eigen middelen te genereren. In de komende periode zal het SIVIS daarom nog meer marktconforme cursussen, trainingen en opleidingen aanbieden aan werkenden en bedrijven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Mac Andrew bezoekt Scholingsinstituut voor de vakbeweging