zondag 22 mei 2022
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Levens ontvangt nominatiedossier Jodensavanne

lees ook ...

VP’s oplossing Brokopondo ramp: 5 kilo Bigi Bravo rijst

Opvallend is dat vice president Brunswijk niet te zien is bij de overstromingsramp in Brokopondo, anders dan als gever van rijst in de pakketen, zakken van 5 kilo met zijn portret en zijn erenaam Bigi...

Er wordt een nominatiebod gedaan voor Jodensavanne en de Cassiporakreek voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het dossier hiervoor is al geschreven. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur mocht het dossier samen met het boekwerk ‘Jodensavanne Archeological Site’ in ontvangst nemen. Cultuurdirecteur Roseline Daan en de secretaris-generaal van de Nationale Commissie Unesco, Shefferon Kartowikromo, kregen elk ook een exemplaar.

Volgens Harold Sijlbing, voorzitter van de Stichting Jodensavanne, is het werk voor 90 procent afgerond. “Er komt volgend jaar een inspecteur van de Unesco naar Suriname om na te gaan als alles in place is voor de nominatie. Het dossier moet via de regering aangeboden worden aan de internationale organisatie.” Levens beloofde dit zo snel mogelijk te doen. Hierna moet er immers veel lobbywerk verricht worden om de nominatie door te drukken.

“We hebben eigenlijk een vertegenwoordiger in Parijs nodig om het lobbywerk te doen. Suriname heeft nu weinig vrienden in het apparaat om deze zaak een handje te helpen,”  zei de bewindsvrouw. Sijlbing zegt al enkele persoonlijke internationale vrienden te hebben gevraagd om ondersteuning. Nu daar de officiële overhandiging van de minister is voldaan, kan de organisatie de nodige stukken versturen naar de vrienden.

Als er goedkeuring komt, zal Suriname drie Wereld Erfgoed plekken bezitten. Bovendien zijn er nog meer historische plaatsen op de tentatieve lijst. De grotten van Werehpai in het dorp Kwamalasamutu is daar één van. Het beheer van dit geheel zal volgens de directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed, Stephen Fokké, veel inspanning kosten. De minister heeft ingestemd met dit voorstel om een aanvang te maken om de grotten van Werehpai op de tentatieve lijst te plaatsen van de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Levens ontvangt nominatiedossier Jodensavanne