woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
17.8 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Kuldipsingh spreekt op Internationale arbeids conferentie

lees ook ...

OW vraagt extra middelen aan voor verhoogde kosten en waterc...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft een nota van wijziging ingediend om extra middelen aan te vragen voor het dienstjaar 2023. Dit verzoek is gedaan vanwege de stijgende kosten van goederen ...

De minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), Rishma Kuldipsingh, heeft op 10 juni de 109de Sessie van de Internationale Arbeidsconferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) toegesproken. Deze sessie werd vorig jaar verdaagd vanwege de pandemie en werd dit jaar voor het eerst voornamelijk virtueel gehouden vanwege de reis- en vergaderbeperkingen in de wereld.

De minister die de conferentie voor het eerst  toesprak,  besteedde in haar boodschap aandacht aan het rapport van de Directeur-Generaal van de ILO, dhr. Guy Ryder, dat gebaseerd is op de COVID-19 pandemie, de invloed daarvan in de bedrijven en voor de werknemers. De minister benadrukte in haar speech de uitdagende economische tijden waarin Suriname al enige tijd zit, de pogingen die door de regering worden ondernomen om eruit te komen en de COVID-19 pandemie die een verergerend effect heeft gehad op de Surinaamse economie en de samenleving. De bewindsvrouwe gaf in dat kader ook de rol aan die aan het ministerie van AW&J is bij het Covidgebruren in Suriname.

Minister Kuldipsingh heeft ook de uitdagende omstandigheden gememoreerd waaronder de Arbeidsinspectie blijft functioneren en de extra bevoegdheden die gegeven zijn binnen de COVID-19 regelgeving. De in uitvoering zijnde werkgelegenheidsprogramma’s onder het Basic Needs Trust Fund (BNTF) en de vacaturebank werden ook door de minister in haar rede gememoreerd. De minister deelde het gehoor ook mede dat in Suriname vanuit het ministerie ook steeds de oproep is gedaan voor sociaal dialoog om nieuw opgekomen werkplaatsvraagstukken op te lossen. Advies door het ministerie  gegeven over juridische thema’s die vanwege de pandemie zijn opgekomen zoals loonbetalingen, vakantie, telewerk en veiligheid op de werkplek kwamen  ook aan de orde.  De minister gaf aan dat haar beleid één is die de vakscholing en het ondernemerschap (micro, klein en middelgroot) bevordert.

Aan de jaarlijkse arbeidsconferentie, het hoogste orgaan van de ILO waarvan Suriname sinds 1976 lid is, neemt dit jaar een relatief grote delegatie deel door de zeer lage participatiekosten. Inmiddels is in de Conferentiecommissie Toepassing van Standaarden weer gebleken dat Suriname een relatief goede staat van dienst heeft wat betreft rapportage over geratificeerde en niet-geratificeerde ILO-verdragen en -aanbevelingen, in tegenstelling tot sommige andere landen in het Caribisch gebied. Sociale zekerheid en de COVID-19 pandemie zijn thema’s waaraan dit jaar aandacht wordt besteed. De Internationale Arbeidsconferentie 2021 duurt van 03 juni – 19 juni 2021 en wordt afgesloten in de periode 25 november – 11 december 2021.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Kuldipsingh spreekt op Internationale arbeids conferentie