woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Jubithana benadrukt noodzaak luchtvaartveiligheid Suriname

lees ook ...

Dodental stijgt na Marapi-vulkaanuitbarsting in Sumatra

Het is triest om te horen over de gevolgen van de uitbarsting van de Marapi-vulkaan op Sumatra. De situatie lijkt zeer gevaarlijk te zijn, en het aantal slachtoffers en de verwoesting van nabijgelegen...

Suriname staat laag op de ranglijst voor burgerluchtvaart in Latijns-Amerika als het gaat om het correct handelen bij incidenten en ongevallen volgens de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Op 9 november 2023 heeft de Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS), ofwel de Surinaamse Luchtvaartautoriteit, een verzoek ingediend bij president Chandrikapersad Santokhi om een bureau voor incidenten en ongevallen bij luchtverkeer op te zetten.

De lage score van Suriname heeft ook invloed op het gemiddelde in Latijns-Amerika, wat de noodzaak van een onafhankelijk bureau onderstreept. Momenteel vallen dergelijke onderzoeken in Suriname onder de procureur-generaal (PG), maar volgens de voorschriften van de ICAO moeten deze onderzoeken onafhankelijk zijn van strafrechtelijke aspecten. CASAS werkt samen met ICAO Latijns-Amerika.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) benadrukt dat de huidige wetgeving vereist dat elk onderzoek onder de PG valt, en dit moet worden gewijzigd om een onafhankelijk instituut voor dergelijk onderzoek op te richten. Hij wijst erop dat elk land door de ICAO wordt geauditeerd, waarbij het verhogen van de score boven de 50 procent essentieel is om aan internationale standaarden te voldoen.

CASAS is vorig jaar gestart met het verbeteren van de luchtvaartveiligheid met steun van het ministerie van TCT en assistentie van ICAO Latijns-Amerika. Minister Jubithana geeft aan dat een derde missie op komst is om de status van Suriname en de voorbereiding op de audit in 2024 of 2025 te evalueren.

Hij benadrukt het belang van positieve scores om internationale isolatie te voorkomen en bespreekt met de president de benodigde middelen en expertise om de luchtvaartnormen van het land te verbeteren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Jubithana benadrukt noodzaak luchtvaartveiligheid Suriname